Jak poskromić apetyt?

Nie da się ukryć - lubisz jeść. Przetestowałaś już niemal wszystkie diety. Efekt końcowy jest jednak mierny...
Jak poskromić apetyt?
Oto proste triki, dzięki którym twój żołądek szybciej poczuje się pełny, a ty specjalnie się nie odchudzając stracisz przez miesiąc 3 kilogramy.

Czy wiecie, że...
- Odchudzanie się z koleżanką przynosi lepsze efekty, ale pomaga też towarzystwo psa. W USA opracowano nawet program odchudzania dla posiadaczy psów.
- Naukowcy ze Szwajcarii stworzyli szczepionkę, która pomoże zrzucić zbędne kilogramy. Pobudza ona układ odpornościowy do produkcji przeciwciał, które wychwytują hormon podnoszący apetyt.

8 sprawdzonych sztuczek
Szklanka wody przed posiłkiem - może być przegotowana, letnia lub niegazowana mineralna o temperaturze pokojowej. Jeśli 15 min przed każdym posiłkiem wypijesz szklankę wody, zjesz mniej, a i tak będziesz czuła się syta. Dodatkowo woda ułatwia usuwanie z organizmu zbędnych substancji, co także przyspiesza chudnięcie.

Napuszone dania
Składniki surówki pokrój w zapałkę lub zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Będzie wyglądała na większą. Jeśli nie chcesz rezygnować z deserów, wybieraj te ubite na piankę. Wtłoczone w nie powietrze sprawi, że żołądek rozciągnie się jak w stanie najedzenia. Z przegryzek sięgaj po dmuchane chrupki kukurydziane i wafle ryżowe - nie przytyjesz nawet po zjedzeniu paczki.

Woda gazowana
Niekiedy jej picie jest o wiele korzystniejsze niż wody pozbawionej bąbelków. Zawarty w niej gaz sprawia, że po wypiciu szklanki tego napoju czujesz się jak po zjedzeniu małego posiłku. Wybieraj jednak wodę niskosodową.

Mała porcja na małym talerzu
Staraj się ograniczać porcje jedzenia. By jednak oszukać swoje zmysły, a tym samym mózg, w którym znajduje się ośrodek głodu i sytości, nakładaj je na proporcjonalnie mniejsze talerze. W końcu jeśli zjadłaś cały talerz surówki, musisz się poczuć najedzona!

Niebieskie naczynia
Według naukowców, niebieski jest kolorem, który nie dość, że w najmniejszym stopniu pobudza apetyt, to dodatkowo zmniejsza łaknienie. Jest więc szansa, że z niebieskiego talerza zjesz mniej niż z białego.

Dużo błonnika
Jedz dużo potraw bogatych w błonnik, np. chrupkie pieczywo, otręby, świeże warzywa i owoce. Po pierwsze - przyspieszysz oczyszczanie organizmu. Po drugie - w przewodzie pokarmowym błonnik chłonie wodę i rozciąga ściany żołądka, a przez to wywołuje uczucie sytości.

Wodniste owoce i warzywa
Wybieraj soczyste, ale nie słodkie, np. ogórki, cukinię, sałatę, pomidory, melony. Zawierają głównie wodę, a w związku z tym dostarczają niewiele kalorii. Unikaj jednak winogron i arbuza.

Bez mięty
Jeśli lubisz żuć gumę, zdecydowanie wybieraj owocową, a nie miętową. Mięta pobudza bowiem żołądek do wytwarzania soków trawiennych, a zatem sprzyja wywoływaniu uczucia głodu. Na cenzurowanym są też miętusy i tik-taki.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/11 lat temu
Ale jak dla mnie te wskazówki nie wiele dają. Znalazłam świetne rozwiązanie: przestałam jeść w tak ogromnej ilości,jak do tej pory, cukrów, "złych" tłuszczów i nie potrzebuję w ogóle podjadania
/12 lat temu
ja chyba tez sprobuje sie do niektorych zastosowac ;P
/12 lat temu
w sumie artykuł ni jest zły. Spróbuję parę "sztuczek" i może się uda ;)