Jak oszukać apetyt

dieta grejpfrutowa - zasady i efekty fot. Panthermedia
Aby oszukać głód musisz sprawić, aby twoje zmysły poczuły się syte. Oto proste wskazówki, jak to zrobić.
/ 17.07.2012 16:28
dieta grejpfrutowa - zasady i efekty fot. Panthermedia

Im intensywniej myślisz o odchudzaniu, tym bardziej masz ochotę zgrzeszyć i skusić się na słodycze lub fast fooda. Dlatego odsuń swe myśli od perspektywy ciągłych zakazów i naucz się kontrolować swój głód.

Sposób nr 1 - Oszukaj zmysł wzroku

Zamiast używać dużych talerzy, za każdym razem staraj się wybierać te najmniejsze, jakie posiadasz. Dzięki temu po zjedzeniu porcji obiadu będziesz czuła się bardziej syta! Jak to się dzieje? W przytoczony sposób oszukujesz zmysł wzroku, który podpowiada ci, że wzięcie dokładki (po pochłonięciu taaak dużej porcji) byłoby po prostu nie do przyjęcia :)

Sposób nr 2 - Na przekąskę - orzechy i nasiona

Zamiast sięgać po słone przekąski w chwilach kryzysu, zadbaj by zawsze mieć przy sobie pestki dyni, orzechy lub nasiona słonecznika. Często zdarza się, że uczucie głodu trwa zaledwie parę minut.W takiej sytuacji zjadasz zaledwie kilka pestek, a nie całe opakowanie chipsów, których wartość kaloryczna jest kilkanaście razy większa! Ale pamiętaj - w przypadku orzechów i nasion również powinnaś się pilnować. Zbyt duże ilości mogą okazać się tuczące!

Sposób nr 3 - Używaj przypraw

Wszelkie dania zawsze staraj się doprawiać na ostro. Dlaczego? Bowiem ostre przyprawy przyspieszają metabolizm, a ten z kolei wspomaga i odchudzanie i oczyszczanie organizmu z toksyn. Poza tym pikantne dania hamują apetyt i zwiększają temperaturę ciała, przez co proces spalania przebiega szybciej.

Sposób nr 4 - Zamiast drugich dań wybieraj zupy

Zamiast schabowego z ziemniakami i zasmażaną kapustą wybieraj zupy! Kto powiedział, że nie mogą być syte? Te domowe to prawdziwa skarbnica witamin, z których każda jest przyswajana przez nasz organizm. Aby skomponować przyjemny jadłospis wystarczy odrobina wyobraźni - możesz przebierać w kremach aż po typowo polskie kompozycje, takie jak krupnik czy żurek. A takiego jedzenia są same plusy - nie dość, że zdrowo to i dietetycznie!

Redakcja poleca

REKLAMA