Jak jeść mniej - 5 sztuczek

jak jeść mniej - 5 sztuczek fot. Fotolia
Zastanawiasz się, jak zacząć jeść mniejsze porcje? Dzięki tym prostym trikom z pewnością ci się to uda!
/ 24.09.2013 11:40
jak jeść mniej - 5 sztuczek fot. Fotolia

Walka z nadmiarem kilogramów często jest drogą przez mękę. Dlatego tak wielu osobom nie udaje się wytrwać. Tak naprawdę raz podjęta dieta musi trwać już zawsze, jeśli ma być skuteczna. Oprócz opracowanego indywidualnie jadłospisu warto wspomagać się dodatkowymi sposobami - oto one!

1. Dzienniczek żywności

Ważne jest, by prowadzić go skrupulatnie. Zapisujemy każdą porcję posiłku, wszystkie przekąski, bez względu na to czy są to dobre czy złe produkty. Notujemy wszystkie spożywane płyny, zaznaczając czy były słodzone czy nie. Po kilku dniach przeglądamy zapisy i analizujemy, które z przekąsek były zbędne.

Na co szczególnie zwracać uwagę? Ważne, byśmy zaznaczali godziny, o których poszczególne produkty pojawiły się w naszym menu. Na przykładzie dzienniczka możemy stworzyć jadłospis na kolejne dni. Dzięki notatkom dowiemy się, w których momentach najtrudniej zachować nam dietę i kiedy organizm domaga się dodatkowej dawki energii.

2. Unikaj jedzenia z dużych opakowań

Czasem ciężko ulec pokusie. Skupieni na pracy, czy rozmowie nie zauważamy, że pochłonęliśmy całe opakowanie. Unikajmy więc sytuacji, w których jemy bezmyślnie, wykonując jednocześnie inne czynności. Celebrujmy posiłek. Je nie tylko nasz żołądek, ale także zmysły. Skupmy się na jedzeniu, cieszmy się nim i zwolnijmy.

Na co szczególnie zwracać uwagę? Ponieważ przed telewizorem jemy znacznie szybciej i więcej, w tych momentach bądźmy szczególnie czujni. Warto porcjować jedzenie. Jeśli już nie możemy wytrzymać bez przekąsek, podzielmy je na tak małe porcje, żebyśmy nie pochłaniali od razu całości. Pamiętajmy również o zamiennikach. Chipsy można zastąpić prażonym musli lub waflami ryżowymi, czy chrupkami kukurydzianymi.

3. Jedzenie tylko za stołem

Bardzo ważne jest to, gdzie spożywamy posiłki. Powinniśmy ograniczyć się do stołu: kuchennego, kawiarnianego czy w jadalni, ale niech będzie to stół. Jedyny mebel, który kojarzyć nam się ma z jedzeniem. Jeśli podjadamy leżąc na sofie, siedząc w fotelu, przed komputerem czy w łóżku, to nie kontrolujemy poziomu głodu i tego ile zjadamy.

Na co szczególnie zwracać uwagę? Często leżąc na kanapie sięgamy po przekąski z nudów, a nie z faktycznej potrzeby zaspokojenia apetytu. Dlatego wystrzegajmy się tych miejsc i... stosujmy mniejsze talerze. Optycznie będą wydawały się pełne, ale zmieści się na nich nieco mniejsza porcja.

4. Czego oczy nie widzą, tego żołądkowi nie żal

Najprostszą metodą uniknięcia podjadania między posiłkami jest usunięcie z domu lub biura wszystkich przekąsek. Jeśli jednak jest to niemożliwe, spróbujmy schować z zasięgu wzroku wszystko to, co nas kusi. Pochowajmy przysmaki głęboko w szafach, aby nie „patrzyły” na nas i nie przyzywały do siebie.

Na co zwracać szczególną uwagę? To samo dotyczy obiadów. Jeśli mamy tendencję do dokładek, nie stawiajmy garnków na stole, gdzie tylko jeden ruch dzieli nas od dołożenia na talerz kolejnej łyżki ziemniaków lub klopsików.

5. Nie wyłamuj się

Postaraj się nie robić odstępstw od diety. Im więcej ich będzie, tym trudniejsze stanie się przestrzeganie ustalonej diety. Jeden cukierek potrafi zrujnować cały plan i tygodnie wyrzeczeń. Przestań się usprawiedliwiać: bo jestem na wakacjach, bo przyjechali znajomi, bo się zmarnuje, bo teściowa się obrazi jak nie zjem...

Na co zwracać szczególną uwagę? Pamiętajmy, że dieta jest sposobem na życie. Nie możemy przestrzegać jej przez tydzień, a w weekend wpaść do sieci fast foodów i zjeść potężny zestaw. Nie ma też nic gorszego niż głodzenie się i jedzenie na zmianę. Nie dość, że działania te nie przyniosą rezultatów, to może prowadzić do przybrania na wadze wskutek efektu jo-jo.

napisane na podstawie materiałów prasowych Instytutu FRAIS w Katowicach

Redakcja poleca

REKLAMA