Grzanki można robić na wiele różnych sposobów, z różnego rodzaju pieczywa, z przeróżnymi dodatkami. I zawsze smakują tak samo wspaniale.
Ponieważ ja preferuję zdrową kuchnię, takie też będą moje grzaneczki - z pełnoziarnistego pieczywa, pyszną, miękką mozzarellą doskonale łączącą się smakiem z bazylią i pomidorami. Ale zwolennicy białego chleba również mogą wypróbować ten przepis ze swoim ulubionym pieczywem.
Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:
- pełnoziarnista bagietka, bądź bułka
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- suszone pomidory w oliwie
- mozzarella
- zioła prowansalskie
Bagietkę kroimy na grubsze kromki. Oliwę mieszamy z czosnkiem, ziołami i delikatnie smarujemy kromki. Na każdą z grzanek położyć odsączony plasterek pomidora i kawałek mozzarelli. Zapiekamy w piekarniku przez około 7 minut, w temperaturze 180 stopni.
Grzanki są lekkie i bardzo zdrowe. A to zasługa suszonych pomidorów, które mają działanie przeciwnowotworowe i mogą zmniejszać ryzyko raka prostaty. Mozzarella natomiast, to bogactwo wzmacniającego kości wapnia oraz białka, które jest niezbędne dla pracy naszego mózgu.
SM