Grzanki z suszonymi pomidorami - Lekka kuchnia We-Dwoje.pl

Uwielbiam grzanki. Są doskonałą i niskokaloryczną przekąską, idealną nie tylko na popołudniowe spotkanie z przyjaciółmi przy lampce wina.
/ 04.05.2010 07:55
Uwielbiam grzanki. Są doskonałą i niskokaloryczną przekąską, idealną nie tylko na popołudniowe spotkanie z przyjaciółmi przy lampce wina.

Grzanki można robić na wiele różnych sposobów, z różnego rodzaju pieczywa, z przeróżnymi dodatkami. I zawsze smakują tak samo wspaniale.

Ponieważ ja preferuję zdrową kuchnię, takie też będą moje grzaneczki - z pełnoziarnistego pieczywa, pyszną, miękką mozzarellą doskonale łączącą się smakiem z bazylią i pomidorami. Ale zwolennicy białego chleba również mogą wypróbować ten przepis ze swoim ulubionym pieczywem.

Lekka kuchnia We-Dwoje.pl - Delikatne grzanki z suszonymi pomidorami

Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:
  • pełnoziarnista bagietka, bądź bułka
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • suszone pomidory w oliwie
  • mozzarella
  • zioła prowansalskie
Sposób przyrządzenia:
Bagietkę kroimy na grubsze kromki. Oliwę mieszamy z czosnkiem, ziołami i delikatnie smarujemy kromki. Na każdą z grzanek położyć odsączony plasterek pomidora i kawałek mozzarelli. Zapiekamy w piekarniku przez około 7 minut, w temperaturze 180 stopni.
Dodatkowo każdą grzankę możemy udekorować czymś zielonym, np.listkiem bazylii.

Grzanki są lekkie i bardzo zdrowe. A to zasługa suszonych pomidorów, które mają działanie przeciwnowotworowe i mogą zmniejszać ryzyko raka prostaty. Mozzarella natomiast, to bogactwo wzmacniającego kości wapnia oraz białka, które jest niezbędne dla pracy naszego mózgu.

SM

Redakcja poleca

REKLAMA