Dieta strefowa to 3 obfite i 2 skromne posiłki dziennie (1000 do 1500 kilokalorii) skomponowane we właściwych proporcjach. Każdy posiłek powinien się składać z 40 proc. cukrów, 30 proc. białek i 40 proc. tłuszczów. Powstaje wtedy równowaga między hormonami odpowiedzialnymi za metabolizm. Stosując taką kurację, tygodniowo traci się do 70 dag tłuszczu. Spośród białek można jeść chude mięso wołowe, pierś kurczaka, indyczki, kaczki, wszystkie ryby i owoce morza, białko kurze, odtłuszczone produkty mleczne. Z węglowodanów – większość warzyw i owoców. Z umiarem należy spożywać: marchewkę, kukurydzę, groszek zielony, ziemniaki, banany, daktyle, figi, mango, winogrona, chleb, makaron, ryż, cukier, lody, ciastka, miód, natomiast z tłuszczów unikać masła, śmietany, słoniny. Dieta dr. Searsa jest prawidłowa pod względem wartości energetycznej i liczby posiłków. Niestety, ma kilka mankamentów: zawiera zbyt dużo tłuszczów i cholesterolu, zaleca za mało warzyw i płynów.
ZASADY DIETY
– Jadłospis powinien być skomponowany z 11 tzw. cegiełek. Rozkładasz je tak, jak chcesz, na 5–6 posiłków. Na przykład na śniadanie zjadasz 3 cegiełki, na II śniadanie 2 cegiełki, na obiad 3 cegiełki, na przekąskę 1 cegiełkę i na kolację 2 cegiełki.
– Każda cegiełka składa się z porcji białka (1B), porcji tłuszczu (1T) i porcji węglowodanów (1W). Cegiełki komponujesz sama, korzystając z gotowej tabeli (czytaj poniżej).
– W każdej kategorii (białka, tłuszcze, węglowodany) są dwie grupy produktów: bardziej i mniej zalecane. Jeśli chcesz chudnąć szybciej, wybieraj żywność z pierwszej grupy.
– Odstępy między posiłkami nie mogą przekroczyć 5 godz. Pory posiłków nie są określone, ale śniadanie zjedz najpóźniej godzinę po przebudzeniu.
TŁUSZCZE (1T)
Wskazane: awokado (1/4), masło (łyżeczka), migdały (3 sztuki), oliwa z oliwek (1/2 łyżki), oliwki (5 sztuk), olej tłoczony na zimno (1/2 łyżki), orzechy włoskie (2 sztuki), orzeszki ziemne (5 sztuk)
Mniej zalecane: śmietana (1/2 łyżki), majonez light (łyżka), majonez tradycyjny (1/2 łyżki), serek kremowy, np. Hochland (1/2 łyżki), ser pleśniowy (1,5 łyżeczki), pistacje
WĘGLOWODANY (1W)
Wskazane: brokuły (250 g), brzoskwinia (sztuka), cebula (2 sztuki), szczypiorek (2 pęczki), cykoria (5 główek), cukinia (2 sztuki małe), sałata (główka), cytryna (sok z 1 sztuki), czereśnie (8 sztuk), fasolka szparagowa (szklanka), fasola biała sucha (1/4 szklanki), fasolka czerwona z puszki (1/4 szklanki), gruszka (sztuka), jabłko (sztuka), grejpfrut (sztuka), jagody (1/2 szklanki), kalafior (sztuka), kapusta (1/2 główki), kiwi (sztuka), maliny, truskawki (szklanka), mandarynka (sztuka), morele, śliwki świeże (3 sztuki), ogórek (1/2 kg), papryka czerwona lub zielona (2 sztuki), pieczarki (1/2 kg), płatki owsiane (łyżka), pomarańcze (1/2 sztuki), pomidory (duży owoc), soczewica sucha (1/4 szklanki), szpinak gotowany (szklanka), winogrona (1/2 szklanki), kiełki (100 g)
Mniej zalecane: chleb jasny (cienka kromka), chleb razowy (1/2 kromki), chlebek Wasa (kromka), tost pełnoziarnisty (kromka), rodzynki (łyżka), mąka (2 łyżki), miód (łyżeczka), naleśnik mały (sztuka), piwo (1/2 szklanki), ryż biały ugotowany (3 łyżki), ziemniaki gotowane lub pieczone (sztuka)
BIAŁKA (1B)
Wskazane: chudy biały ser, plaster (30 g), serek wiejski light, 1/2 op. (150 g), białko jaja (2 sztuki), dorsz (50 g), halibut (50 g), tuńczyk w sosie własnym, ok. 1/3 puszki (90 g), krewetki (3 sztuki), małże, kraby, kalmary (ok. 50 g), łosoś (50 g), parówki sojowe (2 sztuki), wędlina drobiowa (30 g), pstrąg wędzony (ok. 30 g), tofu twarde (ok. 100 g)
Mniej zalecane: jajko (sztuka), feta light (150 g), żółty ser (30 g), szynka (30 g), wieprzowina (30 g), wołowina (30 g), cielęcina (30 g), parówki cielęce (2 sztuki), kiełbasa (30 g)
Inne (1B+1W)
jogurt naturalny 0% (150 g) kefir 0%, mleko 2-proc., opakowanie (150 g)