Już samo słowo dieta większości osób kojarzy się ze znacznym ograniczeniem ilości jedzenia. A co dopiero dieta oczyszczająca! Panuje powszechnie przekonanie, że każda taka kuracja to po prostu kilkudniowa głodówka. Przekonaj się, że dieta oczyszczająca nie oznacza wcale żywienia się wyłącznie sałatą i picia wody.
Śniadanie
- 2 kawałki pieczywa pełnoziarnistego
- jajecznica z 2 jaj
- 100 ml soku pomarańczowego
II śniadanie
- ćwiartka arbuza
Obiad
- 100 g polędwicy wołowej, usmażonej na łyżce oleju
- szklanka gotowanych ziemniaków
- szklanka fasolki szparagowej
Przekąska
- 1/2 szklanki jagód, polanych jogurtem
- szklanka wody z łyżeczką miodu i sokiem z cytryny
Kolacja
- sałatka z awokado (przepis na końcu artykułu)
- bułka pełnoziarnista z twarożkiem
- szklanka mleka
Deser
- 1/2 szklanki budyniu czekoladowego
Czosnkowa fasolka
Składniki: 20 dag zielonej fasolki szparagowej, 2 ząbki czosnku, łyżka oliwy z oliwek
1. Fasolkę umyj, odetnij końce i usuń łykowate części. Ugotuj na parze. Przestudź.
2. Czosnek obierz i pokrój w bardzo cienkie plasterki. Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj czosnek oraz fasolkę, cały czas mieszając, podsmażaj, aż składniki lekko się zrumienią. Uważaj, żeby nie przypalić czosnku, bo zgorzknieje.
Budyń czekoladowy
Składniki: 3 łyżki kakao, 4 łyżki mąki kukurydzianej, 5 łyżek miodu, 2 szklanki chudego mleka
1. Kakao i mąkę kukurydzianą połącz, wsyp do rondla.
2. Dodaj miód i 1/2 szklanki mleka, podgrzej, ciągle mieszając.
3. W tym samym czasie zagotuj resztę mleka, dodaj do masy i ponownie zagotuj, ciągle mieszając.
4. Gorący budyń przełóż do pucharków, przestudź i udekoruj plastrami pomarańczy.
Sałatka z awokado
Proporcje dla 4 osób
Składniki: awokado, szklanka pomidorów koktajlowych, dymka, sałata lodowa, szklanka szpinaku, 1/2 szklanki sera feta w kostkach, 2 łyżki oliwy, sok z połowy cytryny, zmiażdżony ząbek czosnku, łyżka mieszanki ziół do sałatek
1. Awokado przetnij wzdłuż, przekręć połówki w przeciwne strony i rozdziel je. Usuń pestkę. Łyżką oddziel miąższ od skóry i pokrój w plasterki.
2. Pomidory umyj i przetnij każdy na pół. Dymkę razem ze szczypiorem posiekaj. Sałatę i szpinak umyj, osusz i porwij na kawałki.
3. Warzywa i ser delikatnie wymieszaj.
4. Do oliwy dodaj sok z cytryny, czosnek i zioła. Polej sosem sałatkę i ponownie wszystko zamieszaj.
Jedna porcja zawiera: ok. 217 kcal, białek - 16,2 g, węglowodanów - 22,5 g, tłuszczów - 9,6 g, cholesterolu - 33 mg, błonnika - 6,2 g