Wakacje to świetny czas na korzystanie z dostępności świeżych warzyw i owoców. Dowiedz się, jak skomponować letnie menu z korzyścią dla smukłej sylwetki!
fot. Fotolia
1. Odchudź ulubione sałatki
Nie używaj do sałatek majonezu! Znacznie lepszym pomysłem jest dodanie jogurtu naturalnego lub jogurtu typu greckiego. Dzięki temu sałatka będzie miała mniej cholesterolu i będzie zdrowsza.
2. Korzystaj z dietetycznych sztuczek
Jeśli chcesz dostarczyć swojemu organizmowi dodatkowych wartości odżywczych, skorzystaj z różnego rodzaju dietetycznych sztuczek. Jedną z nich jest dodawanie do sałatki z kurczakiem, łososiem lub sałatki jajecznej soku z cytryny, który ułatwia wchłonięcie żelaza z tych produktów.
3. Zamień oliwę z oliwek na olej rzepakowy
Oleje roślinne są doskonałym produktem do komponowania najróżniejszych sosów do sałatek. Jeśli twoja dieta jest uboga w ryby, wymień oliwę z oliwek na olej rzepakowy. Posiada on aż 10 razy więcej kwasów omega-3.
4. Ogranicz to co niezdrowe
Urlop to dobry czas na ograniczenie kawy (dzień jest długi więc nie jesteś aż tak senna), a także alkoholu (odwadnia organizm i jest trucizną!). Napoje te zastąp zieloną herbatą. Zapewni prawidłowe nawodnienie organizmu w czasie upałów.
5. Korzystaj z bogactwa sezonowych owoców
Jagody, wiśnie, arbuzy, maliny - te owoce są doskonałym źródłem witaminy C. Pamiętaj jednak, że owoce powinnaś spożywać w pierwszej części dnia. Dlaczego? Bowiem cukry w nich zawarte szybko zamieniają się w tkankę tłuszczową.
Na podstawie informacji prasowej Aqua Slim