Tymczasem nasz niepozorny, szary ziemniak jest bogatym źródłem skrobi, białka, węglowodanów, potasu, magnezu oraz witamin C, A, PP i B. Dzięki powyższym wartościom warzywo to reguluje

Pierwszy dzień.
Śniadanie: 1 jabłko, 200g jogurtu naturalnego z płatkami zbożowymi.
II Śniadanie: kromka razowego chleba z białym serem do tego herbata ziołowa.
Obiad: pieczone ziemniaki. 4 umyte ziemniaki w łupinie pokroić w ósemki, posypać bazylią, ułożyć na wysmarowanej oliwą blasze. Piec 40 minut w temperaturze 220°C aż będą brązowe i chrupiące. Najlepiej doprawić je ziołami, ewentualnie solą.
Kolacja: 1 brzoskwinia i tost ziemniaczany. Na blasze ułożyć 2 kromki ciemnego pieczywa, 2 średnie ugotowane ziemniaki pokroić w plastry i ułożyć na chlebie, na wierzchu ułożyć 2 plastry chudej szynki i plaster żółtego sera. Całość polać niewielką ilością kefiru i zapiekać przez kilka minut. Zjeść z sałatą polaną sosem jogurtowo-cytrynowym.
Drugi dzień.
Śniadanie: szklanka świeżo wyciśniętego soku z owoców, pomidor z cebulką z dodatkiem ziół, oliwy z oliwek i octu balsamicznego.
II Śniadanie: kromka razowego chleba z białym serem do tego herbata ziołowa.
Obiad: ziemniaki ugotować w mundurkach obrać i pokroić w plastry, por pokroić w talarki, pieczarki w grube plastry, szynkę w paski. Na odrobinie oleju roślinnego podsmażyć oddzielnie por, ziemniaki i pieczarki. Składniki wymieszać, skropić sosem sojowo-grzybowym, doprawić solą i pieprzem, posypać paskami szynki. Podawać z zieloną sałatą.
Kolacja: zapiekanka ziemniaczana z jabłkami. Kilka ziemniaków obrać i gotować w osolonej wodzie przez 8 minut; wodę odlać, ziemniaki ostudzić i pokroić w plastry. Dużą cebulę zrumienić na odrobinie masła, dodać 100 ml rosołu z kostki i tymianek, zagotować. 2 jabłka obrać i

Śniadanie: 2 kromki pełnoziarnistego chleba z 3 łyżkami twarożku z ziołami do tego szklanka soku pomidorowego.
II Śniadanie: kiść winogron do tego szklanka niegazowanej wody mineralnej zmieszanej z sokiem z 1 cytryny.
Obiad: ziemniaki faszerowane. 2 obrane, ugotowane ziemniaki przekroić wzdłuż i wydrążyć z nich środek. Masę ziemniaczaną przyprawić pieprzem, papryką, gałką muszkatołową i bazylią, dodać plasterki wędzonego łososia i kilka krewetek, masą napełnić łupiny. Posypać tartym ostrym serem żółtym, wiórkami masła i kilkoma kaparami. Zapiec w piekarniku. Do picia szklanka jogurtu z owocami.
Kolacja: sałatka ziemniaczana. 200 g ugotowanych w łupinach ziemniaków, 1 ogórek kiszony, 1 cebulę i 1 marchewkę pokroić w plasterki i wymieszać. Dodać łyżeczkę jogurtu naturalnego. Do picia herbata ziołowa.