Dieta na bazie ziemniaków

Ziemniaki są postrzegane jako warzywa tuczące, niektórzy nawet nie zaliczają ich do warzyw, tylko do pewnego niezdrowego zbioru „zapychaczy"!
/ 12.11.2007 22:16
Ziemniaki są postrzegane jako warzywa tuczące, niektórzy nawet nie zaliczają ich do warzyw, tylko do pewnego niezdrowego zbioru „zapychaczy"!

Tymczasem nasz niepozorny, szary ziemniak jest bogatym źródłem skrobi, białka, węglowodanów, potasu, magnezu oraz witamin C, A, PP i B. Dzięki powyższym wartościom warzywo to reguluje trawienie, leczy wrzody żołądka i dwunastnicy, likwiduje zaparcia i niestrawność. Ponadto oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii oraz wzmacnia i regeneruje ustrój po przebytych chorobach. Aby potrawy z ziemniaków były dietetyczne, musimy je odpowiednio przyrządzić, najlepiej piec i gotować, a przy serwowaniu zrezygnować z tłustych sosów i zasmażek. Dieta ziemniaczana nie może być stosowana przez osoby chore na cukrzycę, ponieważ ziemniaki zawierają dużo skrobi. Ponadto dietę ziemniaczaną należy urozmaicać mlecznymi przetworami aby uzupełnić ewentualne niedobory wapnia.

Podajemy przykładowy jadłospis:
Pierwszy dzień.
Śniadanie: 1 jabłko, 200g jogurtu naturalnego z płatkami zbożowymi.

II Śniadanie: kromka razowego chleba z białym serem do tego herbata ziołowa.

Obiad: pieczone ziemniaki. 4 umyte ziemniaki w łupinie pokroić w ósemki, posypać bazylią, ułożyć na wysmarowanej oliwą blasze. Piec 40 minut w temperaturze 220°C aż będą brązowe i chrupiące. Najlepiej doprawić je ziołami, ewentualnie solą.

Kolacja: 1 brzoskwinia i tost ziemniaczany. Na blasze ułożyć 2 kromki ciemnego pieczywa, 2 średnie ugotowane ziemniaki pokroić w plastry i ułożyć na chlebie, na wierzchu ułożyć 2 plastry chudej szynki i plaster żółtego sera. Całość polać niewielką ilością kefiru i zapiekać przez kilka minut. Zjeść z sałatą polaną sosem jogurtowo-cytrynowym.

Drugi dzień.
Śniadanie: szklanka świeżo wyciśniętego soku z owoców, pomidor z cebulką z dodatkiem ziół, oliwy z oliwek i octu balsamicznego.

II Śniadanie: kromka razowego chleba z białym serem do tego herbata ziołowa.

Obiad: ziemniaki ugotować w mundurkach obrać i pokroić w plastry, por pokroić w talarki, pieczarki w grube plastry, szynkę w paski. Na odrobinie oleju roślinnego podsmażyć oddzielnie por, ziemniaki i pieczarki. Składniki wymieszać, skropić sosem sojowo-grzybowym, doprawić solą i pieprzem, posypać paskami szynki. Podawać z zieloną sałatą.

Kolacja: zapiekanka ziemniaczana z jabłkami. Kilka ziemniaków obrać i gotować w osolonej wodzie przez 8 minut; wodę odlać, ziemniaki ostudzić i pokroić w plastry. Dużą cebulę zrumienić na odrobinie masła, dodać 100 ml rosołu z kostki i tymianek, zagotować. 2 jabłka obrać i pokroić w plastry. W natłuszczonej formie układać na przemian plastry ziemniaków i jabłek. Polać rosołem i doprawić do smaku. Zapiekankę piec w piekarniku w temperaturze 200°C przez 25 minut.

Trzeci dzień.
Śniadanie: 2 kromki pełnoziarnistego chleba z 3 łyżkami twarożku z ziołami do tego szklanka soku pomidorowego.

II Śniadanie: kiść winogron do tego szklanka niegazowanej wody mineralnej zmieszanej z sokiem z 1 cytryny.

Obiad: ziemniaki faszerowane. 2 obrane, ugotowane ziemniaki przekroić wzdłuż i wydrążyć z nich środek. Masę ziemniaczaną przyprawić pieprzem, papryką, gałką muszkatołową i bazylią, dodać plasterki wędzonego łososia i kilka krewetek, masą napełnić łupiny. Posypać tartym ostrym serem żółtym, wiórkami masła i kilkoma kaparami. Zapiec w piekarniku. Do picia szklanka jogurtu z owocami.

Kolacja: sałatka ziemniaczana. 200 g ugotowanych w łupinach ziemniaków, 1 ogórek kiszony, 1 cebulę i 1 marchewkę pokroić w plasterki i wymieszać. Dodać łyżeczkę jogurtu naturalnego. Do picia herbata ziołowa.