Na śniadanie:
100 gram białego sera (chudego),
Na obiad:
200 gram usmażonej bez tłuszczu wieprzowiny (może być ugotowana), 2 małe ziemniaki, zielona sałata skropiona sokiem z cytryny, 2 łyżki budyniu.
Na kolację:
2 plasterki żółtego sera (cienkie - 40 g), 1 kromka pieczywa cienko posmarowanego margaryną lub masłem, 1 średni owoc przed snem (może to być jabłko, mandarynka, pomarańcza, ale nie banan ani winogrona ), herbata bez cukru z mlekiem 0,5 proc. tłuszczu.
WTOREK
Na śniadanie:
100 gram twarożku (chudego) z zieleniną i cebulką lub na słodko z 1 łyżeczką dżemu (niskocukrowego), kawa lub herbata z mlekiem bez cukru, 1 kromka chleba cienko posmarowanego masłem lub margaryną.
Na obiad:
100 gram cielęciny (duszonej z przyprawami w sosie własnym), 100 gram kalafiora, sałatka (z 1 pomidora, kilku liści sałaty i cebulki z 1 łyżką jogurtu), 100 gram owoców sezonowych.
Na kolację:
Herbata bez cukru (może być ze słodzikiem), 1 kromka pieczywa bez masła, 50 gram chudej kiełbasy drobiowej, owoc lub szklanka mleka przed snem.
ŚRODA
Na śniadanie:
1 kromka bardzo cienko posmarowanego chleba (może być chrupki), kawa lub herbata z mlekiem 0,5 procent tłuszczu,
1 marchew lub nieduże jabłko albo pomarańcza.
Na obiad:
1 szklanka bulionu z kurczaka i warzyw, 200 g kurczaka (bez skórki) ugotowanego lub z rusztu, mizeria z 1 ogórka z 1 łyżeczką jogurtu 0 proc. tłuszczu, 1 ziemniak (średni), 1 owoc.
Na kolację:
100 g ryby w jarzynach na zimno (może to być dorsz, mintaj, morszczuk), 3 liście zielonej sałaty z natką pietruszki, 1 kromka pieczywa (cienka), herbata.
Przed snem:
1 szklanka soku pomidorowego rozcieńczonego z wodą mineralną (pół na pół).
CZWARTEK
Na śniadanie:
2 plasterki żółtego sera,1 mały pomidor, 1 kromka cienko posmarowanego pieczywa, kawa lub herbata z mlekiem.
Na obiad:
150 g pulpetów z cielęciny lub indyka z sosem koperkowym,1 ugotowany lub upieczony ziemniak, zielony groszek z marchewką (bez zasmażki), 1 szklanka kompotu z jabłek bez cukru lub ze słodzikiem albo soku rozcieńczonego wodą.
Na kolację:
100 g wędzonej ryby (może to być makrela, pstrąg), 1 cienka kromka pieczywa bez masła, herbata bez cukru (lub ze słodzikiem), 1 owoc przed snem (np. jabłko lub pomarańcza).
PIĄTEK
Na śniadanie:
1 kromka pieczywa, 1 pomidor z cebulką, kawa z mlekiem.
Na obiad:
200 g ryby morskiej, 1 ziemniak, zielony groszek z marchewką, pół szklanki soku z wodą.
Na kolację:
50 g pasztetu z drobiu, 1 kromka pieczywa, kawa, 1 owoc lub szklanka mleka przed snem
SOBOTA
Na śniadanie:
1 kromka pieczywa, 1 pomidor z cebulką, kawa z mlekiem.
Na obiad:
200 g ryby morskiej, 1 ziemniak, zielony groszek z marchewką, pół szklanki soku z wodą.
Na kolację:
50 g pasztetu z drobiu, 1 kromka pieczywa, kawa, 1 owoc lub szklanka mleka przed snem.
NIEDZIELA
Na śniadanie:
omlet z 1 jajka lub jajko na twardo z warzywami i 5 g masła, kawa lub herbata z mlekiem.
Na obiad:
befsztyk smażony bez tłuszczu (150 g), z odrobiną surowego masła, 1 ziemniak, 1 ogórek świeży lub kiszony, kompot z jabłek ze słodzikiem.
Na kolację:
50 g chudej kiełbasy, 1 kromka pieczywa, sałatka jarzynowa z 1 łyżeczką niskotłuszczowego majonezu, herbata.