Dieta Marilyn Monroe

Marilyn Monroe fot. ONS
Marilyn Monroe stosowała niskokaloryczna dietę hollywoodzką.
/ 24.04.2008 13:03
Marilyn Monroe fot. ONS
Marilyn Monroe była jedną z prekursorek tego rodzaju diety. Polega ona głównie na liczeniu kalorii. Dziennie można dostarczyć ich organizmowi nie więcej niż 1500. Co tydzień ilość tę należy zmniejszać o 200 kcal.

W pierwszym tygodniu diety należy jeść właściwie same owoce, ale świeże, nie z puszki, najlepiej w czystej formie. Dla urozmaicenia dozwolone są też w niewielkich ilościach owoce suszone, np. śliwki. Najpopularniejsze są owoce, które szybko przynoszą uczucie sytości, jak maliny, brzoskwinie, grejpfruty, czy truskawki. Ze względu na ich właściwości odchudzające bogini seksu jadła aż dwa ananasy dziennie.

W kolejnym tygodniu Marlin wprowadzała do swojej diety warzywa, produkty zbożowe i mięso w niewielkich ilościach, oczywiście chude. W dalszej kolejności wchodzą niskokaloryczne, białe sery, ryby i chleb razowy, przy jednoczesnym zmniejszaniu ilości kalorii dozwolonych dziennie.

Ważne by plan żywieniowy uzupełniać dużą ilością wody. Nie wolno za to pić kawy i alkoholu, a także dodawać soli do potraw. Marlin unikała również mleka, jajek, cukru i białego, tuczącego pieczywa.

Redakcja poleca

REKLAMA