Dieta jogurtowa

Dieta jogurtowa jest bogata w łatwo przyswajalne białko, wapń, fosfor i witaminy. Pamiętaj aby kupować tylko jogurty zawierające żywe kultury bakterii, które ułatwiają i przyspieszają trawienie.
/ 14.11.2007 23:57
Dieta jogurtowa jest bogata w łatwo przyswajalne białko, wapń, fosfor i witaminy. Pamiętaj aby kupować tylko jogurty zawierające żywe kultury bakterii, które ułatwiają i przyspieszają trawienie.

W diecie tej, oprócz wymienionych niżej składników, należy jeść następujące rodzaje jogurtów: odtłuszczony owocowy, naturalny o obniżonej zawartości tłuszczu i owocowy o normalnej zawartości tłuszczu. Dietę stosujemy przez 14 dni, można w tym czasie zgubić od 5 do 6 kilogramów.

Pamiętaj, że: 175 g to półtora opakowania małego jogurtu!

PONIEDZIAŁEK

I śniadanie:
175 g jogurtu owocowego do tego 2 łyżki płatków kukurydzianych i duża mandarynka.

II śniadanie:
175 g jogurtu naturalnego a do tego kromka bułki cienko posmarowana margaryną z plasterkiem polędwicy drobiowej i pomidor.

Obiad:
2 gotowane ziemniaki, 100 g filetu rybnego ugotowanego na parze z jarzynami: marchewką, pietruszką, połówką selera, cebulą, do tego szklanka surówki z białej kapusty z sokiem z cytryny, 175 g jogurtu naturalnego.

Podwieczorek:
175 g odtłuszczonego jogurtu owocowego.

Kolacja:
Kromka razowego chleba cienko posmarowanego margaryną,
2 plasterki białego, chudego sera, 175 g jogurtu naturalnego,
pół grejpfruta.

WTOREK

I śniadanie:
175 g jogurtu owocowego do tego dwie łyżki muesli i jabłko.

II śniadanie:
175 g jogurtu naturalnego zmiksowanego z połową szklanki soku pomidorowego i łyżką natki, kanapka z plasterkiem białego, chudego sera i sałatą.

Obiad:
2 ugotowane ziemniaki, 100 g piersi kurczaka usmażonej na łyżce oliwy z oliwek, 250 g ugotowanego kalafiora, 175 g jogurtu naturalnego.

Podwieczorek:
175 g jogurtu owocowego.

Kolacja:
Kromka chleba typu graham cienko posmarowanego margaryną, 1 pomidor, pół papryki, 175 g jogurt naturalnego

ŚRODA

I śniadanie:
175 g jogurtu owocowego do tego łyżka płatków owsianych i kiwi.

II śniadanie:
Kromka chrupkiego pieczywa z łyżką twarożku ziołowego, ogórek kiszony, 175 g jogurtu naturalnego.

Obiad:
Ziemniak gotowany, warzywa duszone na łyżce oliwy (2 średnie marchewki, pół średniego selera, pół cebuli), 100 gram duszonego morszczuka, 175 g jogurtu naturalnego.

Podwieczorek:
175 g jogurtu owocowego, pół grejpfruta.

Kolacja:
175 gram jogurtu naturalnego zmiksowanego ze szklanką soku wielowarzywnego, kromka chrupkiego pieczywa z łyżką ziarnistego twarożku.

CZWARTEK

I
śniadanie:
175 g jogurtu owocowego do tego łyżka pestek dyni i jabłko.

II śniadanie:
Kromka bułki cienko posmarowana margaryną z plasterkiem polędwicy drobiowej do tego świeży ogórek i 175 g jogurtu naturalnego.

Obiad:
2 gotowane ziemniaki, 100 g piersi indyka usmażonej na łyżce oliwy z oliwek, surówka z marchewki i jabłka, cztery łyżki fasolki szparagowej, 175 g jogurtu naturalnego

Podwieczorek:
175 g beztłuszczowego jogurtu owocowego i 1 gruszka.

Kolacja:
175 g jogurtu naturalnego z połówką papryki i łyżką natki, kromka chleba typu graham.

PIĄTEK

I śniadanie:
175 g jogurtu owocowego do tego 3 łyżki płatków kukurydzianych.
banan.

II śniadanie:
kromka chrupkiego pieczywa, 175 g jogurtu naturalnego z łyżką szczypiorku i pomidor.

Obiad:
Gotowany 1 ziemniak, mintaj usmażony na łyżce oliwy z oliwek, surówka z 1 marchewki i jabłka, 250 gram gotowanych szparagów, 175 g jogurtu naturalnego.

Podwieczorek:
175 g beztłuszczowego jogurtu owocowego, do tego 2 mandarynki.

Kolacja:
Chłodnik na bazie jogurtu naturalnego (175 g), z sokiem z buraków (1 szklanka),ze świeżym ogórkiem, łyżką szczypiorku, łyżką koperku, do tego jajko na twardo.

SOBOTA

I śniadanie:
175 g jogurtu owocowego do tego łyżka otrąb pszennych i jabłko.

II śniadanie:
Kanapka z plastrem białego, chudego sera,do tego 1 kiszony ogórek , 175 g jogurtu naturalnego.

Obiad:
100 g piersi z kurczaka usmażonej na łyżce oliwy z oliwek, 3 łyżki gotowanych buraczków, 2 gotowane ziemniaki, 1 świeży ogórek, 175 g jogurtu naturalnego.

Podwieczorek:
175 g beztłuszczowego jogurtu owocowego i kiwi.

Kolacja:
175 g jogurtu naturalnego do tego połówka papryki i pomidor oraz kromka chrupkiego pieczywa.

NIEDZIELA

I śniadanie:
175 g jogurtu owocowego do tego łyżka płatków i pomarańcza.

II śniadanie:
Kromka bułki z łyżką twarożku ziołowego, pół papryki, 2 liście cykorii, 175 gram jogurtu naturalnego.

Obiad:
2 gotowane ziemniaki, mintaj usmażony na łyżce oliwy z warzywami: dwie marchewki, połówka selera, połówka cebuli, do tego 3 liście sałaty, 175 g jogurtu naturalnego.

Podwieczorek:
175 g beztłuszczowego jogurtu owocowego i gruszka.

Kolacja:
175 g jogurtu naturalnego zmiksowanego z ogórkiem, łyżką świeżego koperku, szczyptą soli czosnkowej, do tego kromka chrupkiego pieczywa.