W diecie tej, oprócz wymienionych niżej składników, należy jeść następujące rodzaje jogurtów: odtłuszczony owocowy, naturalny o obniżonej zawartości tłuszczu i owocowy o normalnej zawartości tłuszczu. Dietę stosujemy przez 14 dni, można w tym czasie zgubić od 5 do 6 kilogramów.
Pamiętaj, że: 175 g to półtora opakowania małego jogurtu!
PONIEDZIAŁEK
I śniadanie:
175 g jogurtu owocowego do tego 2 łyżki płatków kukurydzianych i duża mandarynka.
II śniadanie:
175 g jogurtu naturalnego a do tego kromka bułki cienko posmarowana margaryną z plasterkiem polędwicy drobiowej i pomidor.
Obiad:
2 gotowane ziemniaki, 100 g filetu rybnego ugotowanego na parze z jarzynami: marchewką, pietruszką, połówką selera, cebulą, do tego szklanka surówki z białej kapusty z sokiem z cytryny, 175 g jogurtu naturalnego.
Podwieczorek:
175 g odtłuszczonego jogurtu owocowego.
Kolacja:
Kromka razowego chleba cienko posmarowanego margaryną,
2 plasterki białego, chudego sera, 175 g jogurtu naturalnego,
pół grejpfruta.
WTOREK
I śniadanie:
175 g jogurtu owocowego do tego dwie łyżki muesli i jabłko.
II śniadanie:
175 g jogurtu naturalnego zmiksowanego z połową szklanki soku pomidorowego i łyżką natki, kanapka z plasterkiem białego, chudego sera i sałatą.
Obiad:
2 ugotowane ziemniaki, 100 g piersi kurczaka usmażonej na łyżce oliwy z oliwek, 250 g ugotowanego kalafiora, 175 g jogurtu naturalnego.
Podwieczorek:
175 g jogurtu owocowego.
Kolacja:
Kromka chleba typu graham cienko posmarowanego margaryną, 1 pomidor, pół papryki, 175 g jogurt naturalnego
ŚRODA
I śniadanie:
175 g jogurtu owocowego do tego łyżka płatków owsianych i kiwi.
II śniadanie:
Kromka chrupkiego pieczywa z łyżką twarożku ziołowego, ogórek kiszony, 175 g jogurtu naturalnego.
Obiad:
Ziemniak gotowany, warzywa duszone na łyżce oliwy (2 średnie marchewki, pół średniego selera, pół cebuli), 100 gram duszonego morszczuka, 175 g jogurtu naturalnego.
Podwieczorek:
175 g jogurtu owocowego, pół grejpfruta.
Kolacja:
175 gram jogurtu naturalnego zmiksowanego ze szklanką soku wielowarzywnego, kromka chrupkiego pieczywa z łyżką ziarnistego twarożku.
CZWARTEK
I śniadanie:
175 g jogurtu owocowego do tego łyżka pestek dyni i jabłko.
II śniadanie:
Kromka bułki cienko posmarowana margaryną z plasterkiem polędwicy drobiowej do tego świeży ogórek i 175 g jogurtu naturalnego.
Obiad:
2 gotowane ziemniaki, 100 g piersi indyka usmażonej na łyżce oliwy z oliwek, surówka z marchewki i jabłka, cztery łyżki fasolki szparagowej, 175 g jogurtu naturalnego
Podwieczorek:
175 g beztłuszczowego jogurtu owocowego i 1 gruszka.
Kolacja:
175 g jogurtu naturalnego z połówką papryki i łyżką natki, kromka chleba typu graham.
PIĄTEK
I śniadanie:
175 g jogurtu owocowego do tego 3 łyżki płatków kukurydzianych.
banan.
II śniadanie:
kromka chrupkiego pieczywa, 175 g jogurtu naturalnego z łyżką szczypiorku i pomidor.
Obiad:
Gotowany 1 ziemniak, mintaj usmażony na łyżce oliwy z oliwek, surówka z 1 marchewki i jabłka, 250 gram gotowanych szparagów, 175 g jogurtu naturalnego.
Podwieczorek:
175 g beztłuszczowego jogurtu owocowego, do tego 2 mandarynki.
Kolacja:
Chłodnik na bazie jogurtu naturalnego (175 g), z sokiem z buraków (1 szklanka),ze świeżym ogórkiem, łyżką szczypiorku, łyżką koperku, do tego jajko na twardo.
SOBOTA
I śniadanie:
175 g jogurtu owocowego do tego łyżka otrąb pszennych i jabłko.
II śniadanie:
Kanapka z plastrem białego, chudego sera,do tego 1 kiszony ogórek , 175 g jogurtu naturalnego.
Obiad:
100 g piersi z kurczaka usmażonej na łyżce oliwy z oliwek, 3 łyżki gotowanych buraczków, 2 gotowane ziemniaki, 1 świeży ogórek, 175 g jogurtu naturalnego.
Podwieczorek:
175 g beztłuszczowego jogurtu owocowego i kiwi.
Kolacja:
175 g jogurtu naturalnego do tego połówka papryki i pomidor oraz kromka chrupkiego pieczywa.
NIEDZIELA
I śniadanie:
175 g jogurtu owocowego do tego łyżka płatków i pomarańcza.
II śniadanie:
Kromka bułki z łyżką twarożku ziołowego, pół papryki, 2 liście cykorii, 175 gram jogurtu naturalnego.
Obiad:
2 gotowane ziemniaki, mintaj usmażony na łyżce oliwy z warzywami: dwie marchewki, połówka selera, połówka cebuli, do tego 3 liście sałaty, 175 g jogurtu naturalnego.
Podwieczorek:
175 g beztłuszczowego jogurtu owocowego i gruszka.
Kolacja:
175 g jogurtu naturalnego zmiksowanego z ogórkiem, łyżką świeżego koperku, szczyptą soli czosnkowej, do tego kromka chrupkiego pieczywa.