Dieta dla tych, którzy chcą przytyć

Co jeść, aby utyć... Właściwa organizacja zajęć każdego dnia, zarówno w pracy jak i w domu, wpływa na tempo przemiany materii, a w konsekwencji pomaga łatwiej dojść do zdrowia.
/ 22.11.2007 12:48
Co jeść, aby utyć:
  • Tłuszcz w postaci śmietanki, serów śmietankowych i pełnego mleka, masła, żółtek jaj, oliwy z oliwek.
  • Produkty zawierające białko: mięso, nabiał i jego przetwory.
  • Łatwo przyswajalne węglowodany (np. napoje słodzone miodem), potrawy mączne (np. makaron z owocami i śmietanką).
  • Obfite desery.
Ważne wskazówki dietetyczne:
  • Przy niedożywieniu i wyniszczeniu organizmu przybieranie na wadze zaczynamy od diety niskokalorycznej, zwiększając stopniowo z każdym dniem liczbę kalorii, aż do 2800-3000 kcal na dobę.
  • Do mleka dodajemy żółtka jaj, gotujemy kleiki z ryżu lub kaszy, a ziemniaczane purée podajemy ze świeżym masłem lub śmietanką.
  • Na początku przyrządzamy mięso mielone z drobiu lub cielęciny. Łagodnie przyprawiamy do smaku, potem gotujemy na parze. Później możemy je smażyć, najlepiej bez tłuszczu.
Co wpływa korzystnie na dobre trawienie?

Właściwa organizacja zajęć każdego dnia, zarówno w pracy jak i w domu, wpływa na tempo przemiany materii, a w konsekwencji pomaga łatwiej dojść do zdrowia.

Pomożesz sobie gdy:
  • Codziennie będziesz zjadać pożywne śniadanie. Oprócz ciepłych napojów dobrze jest zjeść np. zupę mleczną.
  • Jeśli wychodząc z domu na dłużej, zabierzesz ze sobą kanapkę i owoc.
  • Dbając o to, by jadać o stałych porach dnia, co najmniej 5 - 6 posiłków dziennie. Możesz też pozwolić sobie na pojadanie między nimi.
Aby pobudzić apetyt sięgaj po:
  • Niezbyt słodkie kompoty, soki owocowe i warzywne - ze świeżych owoców, najlepiej wyciśnięte w domu. Należy je rozcieńczać przegotowaną lub mineralną niegazowaną wodą, by miały mniej intensywny smak.
  • Różnorodne surówki i sałatki z warzyw i owoców, leguminy, orzeźwiające desery owocowe (kisiele, galaretki).
  • Świeże, sezonowe owoce oraz warzywa, starannie oczyszczone i umyte. Należy je dokładnie gryźć i powoli przełykać. Zimą można je zastępować owocami południowymi (pomarańczami, grejpfrutami, mandarynkami).
źródło: www.fit.pl