Dieta dla 20-latki
Przed rozpoczęciem diety zastanów się, co dotąd robiłaś źle. Aby schudnąć, stosowałaś głodówkę? Wprawdzie kilogramów szybko ubywało, jednak waga równie szybko wracała.Nasza dwutygodniowa kuracja odchudzająca dzieli się na dwa etapy. W ciągu pierwszych 10 dni dostarczasz organizmowi dużo białka, które przyczynia się do przyspieszenia przemiany materii, wzmacnia mięśnie, ścięgna i więzadła. Duża porcja witaminy C (owoce) sprawi, że białko będzie lepiej wykorzystane i przyswojone. Dodatkowym elementem, który pozytywnie wpłynie na twoją urodę, jest duża dawka kolagenu (galaretki owocowe, ryba w galarecie). Dzięki temu wzmocnią się twoje włosy, skóra i paznokcie.
Podczas 3 ostatnich dni diety musisz przyswoić sporo (2 mg) witaminy B6 (drożdże, wątroba, mięso gotowane, ryby, rośliny strączkowe, warzywa liściaste i produkty zbożowe pełnoziarniste). To utrzyma na wysokim poziomie twoją przemianę materii, co uchroni cię przed efektem jo-jo.
Twoje menu
Przez 10 dni jedz sałatkę z kurczaka i pij sok pomarańczowy oraz wodę mineralną (dieta 600 kcal dziennie). Przez kolejne trzy dni spożywaj produkty, które przyczynią się do utrzymania wagi i podtrzymają metabolizm na wysokim poziomie.Przykładowe menu dla 20-latki
Dzień 1.Śniadanie: 2 kromki chleba z margaryną i chudą szynką, sałata, kawałek ogórka, pół pomidora, kiełki pszenicy
Przekąska: koktajl owocowy lub jabłko
Obiad: kilka listków sałaty, pomidor, pół ogórka, łyżka nasion słonecznika, po łyżeczce otrąb pszennych i siemienia lnianego. Sałatkę wymieszaj z sosem z oleju rzepakowego i lnianego, soku z cytryny, wody i ziół, 2 kromki chrupkiego pieczywa
Kolacja: łosoś pieczony z warzywami
Dzień 2.
Śniadanie: musli zalane 1,5 szklanki chudego mleka
Przekąska: szklanka kefiru lub jogurtu naturalnego (można dodać jabłko)
Obiad: sałatka grecka
Kolacja: 150 g duszonej chudej wołowiny, 1/3 woreczka kaszy gryczanej, 250 g brokułów gotowanych na parze
Dzień 3.
Śniadanie: 2 kromki pieczywa razowego cienko posmarowanego margaryną, 2 plasterki polędwicy drobiowej, pół pomidora, posiekany szczypiorek
Przekąska: koktajl owocowy lub niesłodki owoc
Obiad: sałatka (100 g grillowanego kurczaka, kilka liści sałaty, pomidor, pół ogórka, 1/4 papryki czerwonej) z sosem (2 łyżki jogurtu naturalnego, świeży koperek, czosnek, sok z cytryny i pieprz)
Kolacja: 1,5 szklanki kremu z zielonego groszku, kromka chrupkiego pieczywa
Dieta po trzydziestce
Gwałtownie odchudzałaś się, pijąc dużą ilość kawy i podjadając. Twoja skóra stała się ziemista i pojawiły się zmarszczki. Potem znów przybierałaś na wadze. Spróbuj odchudzać się inaczej.Pierwsze 10 dni poprawi twoją przemianę materii – nawet o 30%. Będzie to „sprawka” białek serwatkowych, bo do ich strawienia organizm potrzebuje dużej ilości energii. Podczas ich trawienia wykorzysta zapasy tłuszczu. Serwatka wpłynie również pozytywnie na skórę – stanie się jędrna i gładka. Wzmocni też włosy, paznokcie, a nawet zniweluje cellulit z ud i pośladków. Zawarty w kaszy i warzywach błonnik zmniejszy wchłanianie tłuszczy i poprawi pracę jelit, a to przyspieszy redukcję zbędnych kilogramów. Po skończeniu diety unikniesz efektu jo-jo, jeśli będziesz jadać mniej, a częściej (nawet 6 razy dziennie). Dużo pij przez cały dzień: wodę, słabą herbatę i kawę bez dodatków. W sumie – co najmniej dwa litry płynów.
Twoje menu
Przez 10 dni jesz gotowaną kaszę z serwatką i warzywami. Podczas trzech ostatnich dni diety menu wzbogacisz o białko, które jest w mleku, jajach oraz chudych wędlinach.Przykładowe menu dla 30-latki
Dzień 1.Śniadanie: 2 kromki chleba żytniego razowego z szynką drobiową, kilka listków sałaty
Przekąska: koktajl bananowy lub świeży owoc
Obiad: 200 g pieczonej piersi kurczaka, 250 g ugotowanego kalafiora zmiksowanego z dwoma łyżkami jogurtu, solą i pieprzem
Kolacja: sałatka z czerwonej fasoli, sałaty i pokrojonej czerwonej papryki polana łyżką oliwy, posypana szczypiorkiem.
Dzień 2.
Śniadanie: grahamka z chudym twarogiem i plasterkami ogórka
Przekąska: koktajl owocowy lub grejpfrut
Obiad: pieczony bakłażan (30 minut w temp. 200 stopni) z warzywami (pieczarki, pomidor, cebula, papryka)
Kolacja: sałatka z makrelą (6 liści sałaty, 40 g makreli wędzonej, pomidor, ogórek kwaszony, łyżka posiekanej natki) z sosem z oliwy, soli, pieprzu i kolendry
Dzień 3.
Śniadanie: grahamka, małe opakowanie serka wiejskiego light, łyżka posiekanego szczypiorku.
Przekąska: pół szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego
Obiad: pieczony łosoś z cukinią (150 g fileta z łososia bez skóry natrzyj oliwą, ziołami i sokiem z cytryny, pokrój w paski; cukinię pokrój w cienkie plastry, owiń nimi kawałki ryby; piecz 30 minut w temp. 200 stopni)
Kolacja: sałatka z tuńczyka, pokrojonej w kostkę papryki, liścia sałaty, pokrojonego małego kwaszonego ogórka, łyżki oliwy i łyżki posiekanej natki pietruszki
Czterdzieści lat minęło
Twój sposób na chudniecie polegał głównie na tym, że nic nie jadłaś przez cały dzień, jednak po powrocie z pracy nadrabiałaś to. Chcesz mieć dobre efekty, wypróbuj nasz sposób.Polecana przez nas dieta jest bardzo skuteczna, ponieważ zawiera mało kalorii i dużo błonnika. Dzięki temu szybko zrzucisz zbędne kilogramy. Ryby są najlepszym źródłem jodu. Olej lniany dostarczy ci solidnej dawki witaminy E i kwasów tłuszczowych, a dodatkowo sprawi, że będziesz syta. Wszystkie te składniki tworzą prawdziwy eliksir młodości i bardzo szybko przynoszą oczekiwane efekty:
- zapobiegają wysychaniu i wiotczeniu skóry
- nawilżają i wypełniają zmarszczki
- wygładzają skórę
Twoje menu
Przez pierwsze 10 dni jedz kaszę z warzywami i olejem lnianym. W ostatnich trzech dniach w twojej diecie powinny dominować ryby, które nasycą organizm wapniem i witaminą D3 – to zapewni ochronę przed osteoporozą.Przykładowe menu dla 40-latki
Dzień 1.Śniadanie: 330 ml soku z marchwi, mały jogurt naturalny, 4 łyżki płatków owsianych
Przekąska: pudding z 50 g brązowego ryżu, szklanki mleka, kawałka cynamonu skórki i soku z cytryny (gotuj 30 minut)
Obiad: zupa marchwiowo-migdałowa (w litrze wody ugotuj małą cebulkę, ząbek czosnku, 2 marchewki, łodygę selera naciowego, łyżeczkę kolendry, natki, liść laurowy, szczyptę gałki muszkatołowej i 6 mielonych migdałów; zmiksuj i posyp migdałami Wychodzą z tego 3 porcje.
Kolacja: 100 g kaszy jaglanej ugotowanej z jarzynami
Dzień 2.
Śniadanie: 2 kromki chleba razowego z szynką drobiową, czerwona papryka
Przekąska: napój imbirowy z soku z 2 jabłek, 2 gruszek oraz 1 cm świeżego imbiru
Obiad: zupa krem z brokułów z dodatkiem kiełków
Kolacja: sałatka z pomidora, trzech listków sałaty, awokado, pół szklanki kiełków lucerny z sosem z oliwy i soku z cytryny
Dzień 3.
Śniadanie: grahamka, pasta z wędzonej makreli i chudego twarożku
P rzekąska: koktajl z marchewki i banana z posiekanymi 2 figami
Obiad: 40 g ugotowanej soczewicy wymieszaj z zeszklonymi na patelni 2 ząbkami czosnku i posiekaną cebulką; duś razem z pokrojonymi 3 pomidorami bez skórki; dopraw solą, pieprzem i ziołami
Kolacja: 50 g świeżego szpinaku wymieszaj z posiekanymi dwoma świeżymi i 4 suszonymi pomidorami. Dopraw, polej oliwą, posyp nasionami słonecznika