Podstawą diety jest zupa spalająca tłuszcze; składniki: mały koncentrat pomidorowy, 3 szklanki wody, główka białej kapusty, 3 duże cebule, 1 seler naciowy, 1 por, 2 papryki. Przyprawy: sól, pieprz, curry, bazylia, papryka, pietruszka, sos sojowy. Warzywa poszatkować, zalać wodą i gotować 10 min. na ostrym ogniu. Następnie dodać koncentrat i gotować na małym ogniu do chwili, aż warzywa będą miękkie. Zupę można jeść bez ograniczeń, gdyż nie dostarcza energii. Wychodząc z domu na dłużej trzeba zaopatrzyć się w słoik, lub termos napełniony zupą by móc zajadać się nią do woli. Unikamy natomiast alkoholu, kawy i herbaty nie słodzimy, najlepsza do picia jest woda i maślanka.
Dzień 1: Oprócz zupy, która jest podstawowym składnikiem menu, można jeść wszystkie owoce, za wyjątkiem bananów, najlepiej melony i arbuzy, gdyż mają bardzo mało kalorii. Pić można tylko świeżo wyciśnięte soki owocowe i niegazowaną wodę mineralną.
Dzień 2: Tego dnia nie jemy żadnych owoców! Możemy za to jeść jarzyny, aż do uczucia sytości, a na kolację dozwolone są nawet trzy gotowane ziemniaki. Unikamy warzyw strączkowych jak groch, fasola i kukurydza. Cały czas głównym elementem diety jest nasza zupa.
Dzień 3: Dziś powinny być już widoczne pierwsze efekty diety, oczywiście pod warunkiem, że ściśle jej przestrzegaliśmy. Nie wolno jeść ziemniaków i bananów. Jemy tylko jarzyny, owoce i zupę w dowolnej ilości.
Dzień 4: W jadłospisie oprócz zupy możemy umieścić: owoce, maślankę i wodę.
Dzień 5: Tego dnia zamiast owoców jemy warzywa i staramy się wypić przynajmniej 1,5 litra wody. Zupę jemy nie mniej niż jeden raz.
Dzień 6: Odwrotnie jak poprzedniego dnia, zamiast warzyw jemy owoce i pijemy maślankę. Zupę jemy nie mniej niż jeden raz.
Dzień 7: W ostatnim dniu tygodnia jemy warzywa w dowolnej ilości i pijemy świeżo wyciśnięte soki owocowe. Zupę jemy nie mniej niż jeden raz.
Jeżeli sumiennie stosowaliśmy dietę, to nasza waga powinna się zmniejszyć od 4 do 8 kilogramów, ponadto towarzyszy nam świetne samopoczucie i mamy dużo więcej energii!