Jaką dietę może stosować osoba z niedoczynnością tarczycy? Czy musi konsultować ją z endokrynologiem? Jaką dietę może stosować samodzielnie, jeśli może to robić bez konsultacji lekarskiej i nie obawiając się o jakieś niepożądane skutki?
Warto podkreślić, że osoba z niedoczynnością tarczycy, powinna bezwzględnie skonsultować z się z lekarzem endokrynologiem. Przy tej jednostce chorobowej, dochodzi m.in. do obniżenia tempa przemiany materii, które jest spowodowane niedostatecznym wydzielanie hormonów tarczycy. Jednym z objawów, jest znaczne przybieranie na wadze. Konsultacja lekarska jest więc konieczna, dlatego, że oprócz diety, która ma działanie wspierające i pomaga w zmniejszeniu masy ciała, osoba powinna przyjmować hormony tarczycy co zapewni większą skuteczność terapii. Dawka hormonów ustalana jest zawsze indywidualnie, a regularne kontrole są konieczne dla zapewnienia prawidłowego procesu leczenia.
Karolina
Dietę należy przede wszystkim skonsultować z dietetykiem. Dieta w przypadku niedoczynności tarczycy powinna zapewnić większą podaż białka, co stanowi ok. 15% całkowitego zapotrzebowania energetycznego. Zwiększona ilość białka w diecie, podwyższa tempo przemian metabolicznych i stymuluje spalanie tkanki tłuszczowej. Pamiętajmy jednak, że przy zwiększonej podaży białka w diecie, należy również dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości płynów ok. 1,5-2l wody niegazowanej na dobę. Można wybrać te, które zawierają w swoim składzie jod. Tempo przemiany materii można również podwyższyć uprawiając regularny, umiarkowany wysiłek fizyczny. Jako że, zalecenia dietetyczne są kierowane głównie do osób mających problem z nadmiernymi kilogramami, dieta powinna dostarczać mniejszych ilości tłuszczu (zwykle ich podaż należy ograniczyć do 25% całkowitej energetyczności diety). Wybierając więc ryby, nabiał czy mięso, starajmy się wybierać chude gatunki mięsa lub ryb oraz niskotłuszczowego produkty mleczne. Podstawą diety, powinny być jak zawsze, pełnoziarnistego produkty zbożowe: ciemne pieczywo, kasze, pełnoziarniste makarony, ryż oraz płatki zbożowe. Należy również pamiętać o tym, aby ograniczać cukry proste oraz wszelkie produkty z ich dodatkiem. Podczas przygotowywania potraw, najbardziej zalecane są zdrowe techniki kulinarne: gotowanie na parze, pieczenie i duszenie.
Ponadto szczególne zalecenia żywieniowe dotyczą:
- zwiększenie udziału w diecie produktów będących dobrym źródłem jodu (ryby morskie, owoce morza)
- składników regulujących, głównie witaminy A, C i B1 oraz składników mineralnych tj. wapń
- wyeliminowania produktów, które pogarszają wchłanianie jodu i mają właściwości goitrogenne (wolotwórcze). Zaliczamy do nich: kalafior, brukselkę, rzepę, kapustę, orzeszki ziemne oraz niektóre strączkowe – fasola, groch, soja. Gotowanie natomiast, zmiesza zawartość niekorzystnych substancji w tych produktach nawet o ok.30%
- zwiększenia podaży warzyw, zwłaszcza tych obfitujących w wyżej wymienione witamin: papryka czerwona, brokuły, natka pietruszki, morele suszone, pomidory, marchewka, owoce cytrusowe, szparagi, szpinak, jarmuż
Magdalena Pawlak-Rybczyńska
Specjalista ds. żywienia, dietetyk
Poradnia Dietetyczna ESCA smakuj zdrowie
www.esca.com.pl
Specjalista ds. żywienia, dietetyk
Poradnia Dietetyczna ESCA smakuj zdrowie
www.esca.com.pl