W posiłkach dominują niskokaloryczne warzywa, ale jest też trochę owoców, a nawet nieco mięsa i nabiału. Będziesz mogła jeść 3 większe posiłki i 2 przekąski. Przestrzegaj tego, ponieważ wtedy głód będzie mniej dokuczliwy i unikniesz pokusy wzbogacenia np. kolacji o dodatkowe kalorie. Posiłki przygotowuj ze swoich ulubionych warzyw i owoców. Nie sięgaj jedynie po banany, a także warzywa strączkowe i ziemniaki, bo choć są zdrowe, to jednak dostarczają zbyt dużo kalorii.
Kilkudniowa dieta składająca się głównie z warzyw, owoców i soków nie tylko pozwoli ci poczuć się lżej, lecz także oczyści organizm z toksyn. Do walki z nimi wykorzystaj niedoceniane w kuchni warzywa korzeniowe: marchew, buraki, pietruszkę i seler. Są bogate w błonnik, beta-karoten, składniki mineralne i przeciwutleniacze. Chociaż podstawą diety są sałatki, to jeden posiłek może być ciepły. Polecam zupę krem lub zapiekankę warzywną, ale bez sera. Natomiast na drugie śniadanie lub podwieczorek może być świeży sok bez konserwantów, owoc lub np. 2 niewielkie marchewki.
Dzień 1
Śniadanie: Sałatka z pomarańczy
Obiad: Sałatka z kapusty
Podwieczorek: 2 marchewki
Kolacja: Sałatka z kurczakiem
Dzień 2
Śniadanie:
II Śniadanie: Koktajl wiśniowy
Obiad: Zupa krem z brokułów
Podwieczorek: Mała pomarańcza
Kolacja: Sałatka z tuńczykiem
Dzień 3
Śniadanie: Musli z mandarynką
II Śniadanie: Sok z marchwi
Obiad: Sałatka z kapusty pekińskiej i piersi indyczej
Podwieczorek: Jabłko
Kolacja: Sałatka z ryżem