Jak ułożyć zbilansowaną tygodniową dietę odchudzającą?

zdrowa dieta
Zobacz, z czego warto skomponować nowy jadłospis!
Magdalena Burda / 16.02.2016 15:32
zdrowa dieta

Zauważyłeś, że ostatnio trudno Ci dopiąć się w ulubionych jeansach, a inne części garderoby też stały się nieco przyciasne? Pora na mądrą, zbilansowaną dietę odchudzającą, która pomoże zrzucić Ci dodatkowy kilogram lub półtora. Jeśli postawisz na zdrowe produkty – tygodniowa kuracja okaże się nie tylko skuteczna, ale również wyjątkowo smaczna. Gotowy na nowe wyzwanie?

Sekrety tygodniowych diet

Racjonalna, tygodniowa dieta odchudzająca, która służy zdrowiu, to doskonałe rozwiązanie, gdy planujesz zrzucić kilogram lub dwa. Jeśli chcesz stracić na wadze więcej – musisz ułożyć sobie plan długofalowy, który pomoże osiągnąć założone cele.

Z czego warto skomponować nowy jadłospis? Postaw na znakomite, niskokaloryczne produkty i przyrządzaj z nich zbilansowane posiłki. Na kilka dni zrezygnuj z kuszących, ale tuczących przekąsek i konsekwentnie trzymaj się dietetycznego planu. Co to oznacza?

Zapomnij o podjadaniu między posiłkami – przyda się odrobina silnej woli. Dzięki niej już wkrótce zauważysz upragnione efekty i bez problemu "wciśniesz się" w obcisłe legginsy lub T-shirt. "Niewinne" odstępstwa od opracowanego jadłospisu bywają zgubne – to one najczęściej odsuwają marzenia o idealnej sylwetce w bliżej nieokreśloną przyszłość.

Tygodniowe diety odchudzające na świecie cieszą się coraz większą popularnością. Dlaczego? Ponieważ promują produkty, które są nie tylko zdrowe, ale i pyszne. Zwykle siedmiodniowe odchudzanie nie jest specjalnie uciążliwe, a – przy odrobinie wytrwałości – błyskawicznie przynosi oczekiwane rezultaty.

Skomponuj talerz pełen zdrowia

Zadbaj, aby przez siedem dni na Twoim stole królują produkty zbożowe – przyrządzaj sobie grube kasze, płatki i otręby pszenne. Przyda się też pieczywo pełnoziarniste, ale zrezygnuj z masła i smaruj je miękkimi margarynami.

Jeśli lubisz mleko i jego przetwory, wybieraj artykuły niskotłuszczowe. Na zakupach wrzucaj do koszyka kefiry i jogurty, które zawierają od 0 do 0,5 procent tłuszczu. Pij najwyżej 1,5-procentowe mleko i kupuj chude twarogi. Przez kilka dni staraj się unikać śmietany – zamień ją na smaczny jogurt naturalny.

Jedz jak najwięcej ryb morskich głębinowych i owoców morza – przy okazji zadbasz o swoje serce i układ krążenia. Przysmaki z powodzeniem zastąpią mięsne dania. Nie wyobrażasz sobie tygodnia bez mięsa? Nie martw się – diety tygodniowe pozwalają dodać do jadłospisu niewielkie kawałki cielęciny i niektórych gatunków drobiu (z wyłączeniem kaczek i gęsi). Możesz przyrządzić sobie też niedużą porcję wołowiny, jeśli pozbawisz ją skrawków tłuszczu.

Unikaj dań smażonych – potrawy wolno gotować, dusić, grillować lub piec w folii, ale nie używaj nawet kropli tłuszczu.

Pij wodę i chrup warzywa

Jak najczęściej sięgaj po warzywa – gdy masz ochotę przekąsić coś na ciepło – gotuj je na parze. Jednak najzdrowsze są surowe – chrup je w surówkach i sałatkach. Nie dodawaj soli – aromatyczne zioła wybornie przyprawią Twoje dania.

Stosując dietę, pamiętaj o nawadnianiu organizmu – dziennie pij co najmniej 1,5 litra wody mineralnej niegazowanej. Jeżeli nie przetrwasz siedmiu dni bez filiżanki "małej czarnej" – zrezygnuj z łyżeczki cukru. Wszystkie słodycze, słodzone soki i napoje przez tydzień muszą znaleźć się na "cenzurowanym".

Kiedy przygotowujesz potrawy, staraj się ich nie kosztować. W ten sposób zjesz więcej, niż planowałeś. Nie najadaj się – trzy tradycyjne posiłki w ciągu dnia zastąp pięcioma mniejszymi. Na zakupy wybieraj się po lunchu lub obiedzie – gdy nie jesteś głodny, rzadziej ulegasz pokusom.

Przed Tobą tydzień nieszczególnie dotkliwych wyrzeczeń – wytrwaj w postanowieniach, a już niebawem będziesz cieszyć się idealną figurą.
 

Redakcja poleca

REKLAMA