Zdrowe gotowanie na parze

Gotowanie na parze to skuteczna metoda obniżenia kaloryczności potraw przy zachowaniu ich smaku i cennych składników. Dzięki temu utrzymanie upragnionej, czyli szczupłej sylwetki może być łatwiejsze. „Zdrowe odżywianie nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych potraw.
/ 27.10.2009 00:24
Gotowanie na parze to skuteczna metoda obniżenia kaloryczności potraw przy zachowaniu ich smaku i cennych składników. Dzięki temu utrzymanie upragnionej, czyli szczupłej sylwetki może być łatwiejsze. „Zdrowe odżywianie nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych potraw.

Ważne jest jak je przygotowujemy i doprawiamy. Dzięki gotowaniu na parze możemy zrezygnować ze szkodliwego i kalorycznego tłuszczu oraz z soli” - mówi dr hab. Lucyna Ostrowska, członek Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością, specjalista leczenia otyłości. - Zdrowe i smaczne odżywianie nie jest ani kosztowne, ani trudne, jak sądzi wiele osób. Jedyne, co trzeba sobie wypracować, to zmiana własnych nawyków. Przygotowanie posiłków, na przykład w parowarze, pozwala na zachowanie cennych właściwości oraz walorów smakowych wszystkich składników”.

Zdrowe gotowanie na parze

Gotowane na parze, w specjalnym garnku z sitem lub w parowarze potrawy pozwalają na przygotowanie najbardziej wykwintnych i smakowitych dań. Możemy warzywa, owoce czy mięso dowolnie doprawiać, także solić czy słodzić. Kwaśne owoce zawsze będą potrzebowały trochę cukru, ale marchewka, por czy nawet ziemniaki bez soli pokażą nam swój prawdziwy smak, do którego można się szybko przyzwyczaić. Zresztą, przy takim sposobie gotowania nie wymagają tyle soli, ile na przykład gotowane w wodzie. Oszczędzamy też na samej wodzie, bo w piętrowym garnku, a jeszcze lepiej w parowarze w tej samej, niewielkiej ilości wody ugotujemy jednocześnie ziemniaki i warzywa na jarzynkę do obiadu. W dodatku szybciej, niż w wodzie. I nie poparzymy się przy ich odlewaniu. A kto nie potrafi zrezygnować ze smażonych potraw, niech poszuka patelni grillowych, na których smaży się właściwie bez tłuszczu lub specjalnych frytownic. Do przyrządzenia frytek potrzebują minimalnej ilości oleju, a są tak samo smaczne, jak te smażone w głębokim tłuszczu. W przypadku zakupu garnka do gotowania na parze – decyzja powinna dotyczyć właściwie tylko jego wielkości dostosowanej do naszych potrzeb i liczby pięter. Lepiej kupić taki z dwoma, i oczywiście stalowy z grubszym dnem. Wystarczy na lata. Decydując się na zakup takich nowoczesnych urządzeń, jak frytownica czy parowar – lepiej zapłacić kilkanaście złotych więcej za produkt markowy, niż kupić tanio na bazarze czy od wędrownego sprzedawcy. Znak firmowy obecny na innych artykułach gospodarstwa domowego daje nam gwarancję, że nowy zakup także wystarczy na lata.

mwmedia

Redakcja poleca

REKLAMA