Zupa krem z buraka z kozim serem

Kozi ser ma charakterystyczny, intensywny smak i aksamitną konsystencję. Jest bardziej słony od sera z mleka krowiego.

DRUKUJ PRZEPIS
Zupa krem z buraka z kozim serem
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 50 min
Ilość kalorii: 210 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 70 dag buraków
  • 2 gruszki
  • duża cebula
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka tartego chrzanu
  • 15 dag serka koziego
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
Zupa czosnkowa - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Buraki opłucz, osusz, obierz i pokrój w małą kostkę. W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju, włóż pokrojone buraki, mieszając, podsmaż. Gruszki obierz, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w małą kostkę. Cebulę obierz, drobno posiekaj.
  2. Do buraków w garnku dodaj rozdrobnioną cebulę i gruszki, podlej 1/4 szklanki wody i duś, mieszając co jakiś czas. Następnie dolej bulion. Gotuj pod przykryciem do miękkości. Zmiksuj zupę w malakserze lub za pomocą ręcznego blendera. Dopraw chrzanem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Rozlej do miseczek, posyp pokruszonym kozim serem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)