Składniki:
- 6 jajek- papryka
- 2 cebule dymki
- 10 dag zielonego groszku mrożonego lub z puszki
- 10 dag szynki prasowanej
- 5 dag startego sera
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Dymkę posiekaj. Paprykę i szynkę pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, włóż warzywa i mieszając, smaż 5 minut. Dodaj szynkę. Oprósz solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi.
2. Jajka wbij do miski. Dodaj śmietanę. Dopraw solą i pieprzem. Roztrzep widelcem i wlej do warzyw. Wymieszaj i potrząśnij patelnią, aby masa równomiernie się rozlała. Smaż 5 min, aż masa zetnie się od spodu. Unieś brzegi, aby płynna część masy spłynęła pod spód i też się ścięła. Gdy powierzchnia omletu lekko się zetnie, ale pozostanie galaretowata, posyp wierzch serem. Omlet przykryj i ogrzewaj jeszcze 3 minuty, aż ser się roztopi. Zdejmij z ognia, odstaw pod przykryciem na 5 minut. Zsuń na talerz, pokrój na porcje.
2. Jajka wbij do miski. Dodaj śmietanę. Dopraw solą i pieprzem. Roztrzep widelcem i wlej do warzyw. Wymieszaj i potrząśnij patelnią, aby masa równomiernie się rozlała. Smaż 5 min, aż masa zetnie się od spodu. Unieś brzegi, aby płynna część masy spłynęła pod spód i też się ścięła. Gdy powierzchnia omletu lekko się zetnie, ale pozostanie galaretowata, posyp wierzch serem. Omlet przykryj i ogrzewaj jeszcze 3 minuty, aż ser się roztopi. Zdejmij z ognia, odstaw pod przykryciem na 5 minut. Zsuń na talerz, pokrój na porcje.