Tabela temperatur i czasu pieczenia mięs

Poniższa tabela zestawia temperatury i czas pieczenia poszczególnych gatunków mięs. Należy ją jednak traktować tylko orientacyjnie, ponieważ w praktyce temperatury i czas pieczenia mogą się różnić. Na różnice te decydujący wpływ mają: waga mięsa, jego świeżość, jakość, a także rodzaj, model i producent piekarnika. Tabela temperatur i czasu pieczenia mięs przyda się tym amatorom dobrej kuchni, którzy po raz pierwszy pieką dane mięso.

Rada: zalecamy notować optymalną temperaturę i czas pieczenia w trakcie przygotowania potraw. Tym sposobem dopasujemy temperatury i czas pieczenia do naszych indywidualnych potrzeb i warunków.

Tabela temperatur i czasu pieczenia dla kilograma mięsa

Gatunek mięsa

Temp. pieczenia w oC

Czas pieczenia w min

Wołowina

Krwista

180

50

Średnio wypieczona

180

65

Mocno wypieczona

180

80

Cielęcina

160

80

Wieprzowina

Średnio wypieczona

180

70

Mocno wypieczona

180

80

Baranina

Średnio wypieczona

180

65

Mocno wypieczona

180

80

Dziczyzna

180

80

 

 

Gołąbki bez zawijania - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (5)
KOMENTARZE (5)
~gość/rok temu
[quote=Donatyna] Jeśli masz piekarnik elektryczny czas pieczenie mięs będzie uzależniony od opcji, którą wybierzesz; termoobieg, grzanie dolnej i górnej płyty, opiekanie, itp. [/quote]
~enderherobrine/rok temu
super dzinki
~Kamyck/rok temu
Drób to nie mięso... nie dla mnie :P
POKAŻ KOMENTARZE (5)