Tabela czasu grillowania wieprzowiny

Najlepiej jest piec cienkie kawałki wieprzowiny – mięso powinno być dość dobrze wypieczone – podane czasy grillowania pozwalają osiągnąć właśnie taki efekt.
W połowie pieczenia należy mięso odwrócić na drugą stronę.

Poniżej tabela czasu grillowania sporządzona na podstawie książki M. Drennana „Przyjęcia Barbecue przy grillu”

Polecamy także: Grillowanie warzyw

Wieprzowina

Waga/wielkość

Czas pieczenia

Temp. mięsa

Żeberka, plastry schabu i łopatki

grub. ok. 2 cm

12-14 minut

71 °C

Pieczeń z karkówki i schabu

1,5-2,3 kg

1-2 godziny

71 °C

Żeberka

1,5-1,8 kg

1-1 ½ godziny

71 °C

Polędwiczka

350-450 g

25-35 minut

71 °C

Duże kiełbaski

nie

dotyczy

25 minut

71 °C

Małe kiełbaski

10-14 minut

71 °C

Redakcja poleca

REKLAMA