Włoskie calzone

Pierogi to nie tylko nasza narodowa specjalność. W nieco innym kształcie i rozmiarze występują także w kuchni włoskiej.

DRUKUJ PRZEPIS
Włoskie calzone
Fotolia
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 650 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:

Na ciasto:

  • 40 dag mąki
  • łyżeczka cukru
  • 2 dag drożdży
  • sól
  • 2 łyżki oliwy

Na sos:

  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • oregano
  • sól
  • pieprz

Na farsz:

  • 15 dag szynki
  • 25 dag pieczarek
  • oliwa
  • 10 dag mozzarelli
  • sól
  • pieprz
Gnocchi - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Dolewając letnią wodę z podanych składników, zagnieć ciasto, odstaw.
  2. Przecier wymieszaj z przyprawami.
  3. Pieczarki pokrój, podsmaż na oliwie, dopraw. Ciasto podziel na 4 części, rozciągaj na okrągłe placki, połóż na blasze.
  4. Smaruj je sosem, na połowie każdego placka połóż pieczarki i paski szynki, posyp serem. Złóż placek na połowę, zlep brzegi, posmaruj oliwą. Piecz 20 min w 210 st. C.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)