Ziemniaczana zupa krem z pietruszką - przepis

Kremówka dodawana do zupy powinna być słodka i mieć jedwabistą konsystencję – polecamy doskonałą śmietankę 30-proc.
/ 25.04.2013 06:25
DRUKUJ PRZEPIS
Ziemniaczana zupa krem z pietruszką - przepis Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 40 min
Ilość kalorii: 230 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 3 średnie ziemniaki
  • 3 duże pietruszki
  • 4 szklanki wywaru z warzyw
  • szklanka płynnej kremówki
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • biały pieprz
  • 2 małe cebulki czerwone
  • 4 łyżki masła
  • sezam do posypania
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obierz, opłucz, po czym pokrój w niewielką kostkę. Pietruszkę obierz, pokrój w cienkie plasterki. W garnku rozgrzej połowę masła. Włóż warzywa, przesmaż je mieszając na małym ogniu, uważając, aby masło się nie przypaliło. Zalej wywarem z warzyw, gotuj pod przykryciem ok. 20 minut, aż warzywa zmiękną.
  2. Do ugotowanej zupy wlej kremówkę i zmiksuj na krem. Dopraw do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Cebulkę zrumień na pozostałym maśle. Zupę podawaj w miseczkach, obłożoną cebulką i posypaną uprażonym na suchej patelni sezamem.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA