Szpinakowe kopytka w sosie dyniowym: przepis

Szpinakowe kopytka w sosie dyniowym to nowa odsłona klasycznych kopytek. Smaczne i proste do przygotowania.
/ 21.10.2010 09:12
DRUKUJ PRZEPIS
Szpinakowe kopytka w sosie dyniowym: przepis fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag ugotowanych i przetartych ziemniaków
  • 30 dag mąki
  • pęczek dymki
  • 50 dag rozmrożonego szpinaku
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • 40 dag dyni
  • cytryna
  • 2 dag suszonych pomidorów
  • 2 łyżki masła
  • jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • zioła i pomidorki koktajlowe do dekoracji
Przygotowanie:
  1. Dynię obierz i potnij na kawałki. Do rondla wlej oliwę, wrzuć rozgnieciony czosnek, pociętą dymkę, zeszklij. Dodaj dynię, smaż 3 min, zalej wodą do wysokości warzyw, przykryj i duś 10 min. Sos zmiksuj na gładko. Dodaj pocięte w paski suszone pomidory i masło, duś jeszcze chwilę.
  2. Do przetartych ziemniaków dodaj odciśnięty szpinak, jajko, sól, pieprz i startą gałkę muszkatołową.
  3. Wymieszaj, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj składniki. Przełóż na deskę wysypaną mąką i wyrób ciasto. Podziel na części i z każdej uformuj niewielki wałeczek.
  4. Wałeczki z ciasta potnij na kopytka. Wrzuć je do osolonego wrzątku i gotuj 2 min od wypłynięcia. Kopytka osącz, przełóż do sosu i wymieszaj, dodaj pociętą w drobne paski skórkę z cytryny. Wyłóż na talerze, udekoruj ćwiartkami pomidorków koktajlowych i ziołami (np. bazylią, kolendrą, natką).
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA