Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 50 dag ugotowanych i przetartych ziemniaków
- 30 dag mąki
- pęczek dymki
- 50 dag rozmrożonego szpinaku
- 200 ml słodkiej śmietanki
- 40 dag dyni
- cytryna
- 2 dag suszonych pomidorów
- 2 łyżki masła
- jajko
- 2 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- oliwa
- zioła i pomidorki koktajlowe do dekoracji
Przygotowanie:
- Dynię obierz i potnij na kawałki. Do rondla wlej oliwę, wrzuć rozgnieciony czosnek, pociętą dymkę, zeszklij. Dodaj dynię, smaż 3 min, zalej wodą do wysokości warzyw, przykryj i duś 10 min. Sos zmiksuj na gładko. Dodaj pocięte w paski suszone pomidory i masło, duś jeszcze chwilę.
- Do przetartych ziemniaków dodaj odciśnięty szpinak, jajko, sól, pieprz i startą gałkę muszkatołową.
- Wymieszaj, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj składniki. Przełóż na deskę wysypaną mąką i wyrób ciasto. Podziel na części i z każdej uformuj niewielki wałeczek.
- Wałeczki z ciasta potnij na kopytka. Wrzuć je do osolonego wrzątku i gotuj 2 min od wypłynięcia. Kopytka osącz, przełóż do sosu i wymieszaj, dodaj pociętą w drobne paski skórkę z cytryny. Wyłóż na talerze, udekoruj ćwiartkami pomidorków koktajlowych i ziołami (np. bazylią, kolendrą, natką).