Śmietanowiec z galaretką

Lekkie i puszyste ciasto!
/ 24.01.2012 12:08
Składniki:
- po szklance mąki i cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka

Krem:
- po 2 galaretki cytrynowe i wiśniowe
- 3 szklanki serka homogenizowanego
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki żelatyny
- galaretka do ozdoby

Sposób wykonania:
1. Żółtka utrzeć z cukrem, wlać 2 łyżki wrzątku, ucierać, dodając mąkę z proszkiem, na końcu pianę, wylać ciasto na wysoką blachę wyłożoną pergaminem, piec 30 min w 180 st. C.

2. Na krem 2 galaretki cytrynowe i 1 wiśniową osobno rozpuścić w 3 szklankach wody, schłodzić, pokroić w grubą kostkę.

3. Ser ubić, wsypać cukier, dokładnie wymieszać z utartymi żółtkami, dodać galaretki pokrojone w kostkę i rozpuszczoną żelatynę, szybko wymieszać, wylać na ostudzone ciasto.

4. Galaretkę wiśniową rozpuścić w 1,5 szklanki wody, tężejącą zalać ciasto, można ozdobić bitą śmietaną.

Karnawałowe menu - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA