- po szklance mąki i cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
Krem:
- po 2 galaretki cytrynowe i wiśniowe
- 3 szklanki serka homogenizowanego
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki żelatyny
- galaretka do ozdoby
Sposób wykonania:
1. Żółtka utrzeć z cukrem, wlać 2 łyżki wrzątku, ucierać, dodając mąkę z proszkiem, na końcu pianę, wylać ciasto na wysoką blachę wyłożoną pergaminem, piec 30 min w 180 st. C.
2. Na krem 2 galaretki cytrynowe i 1 wiśniową osobno rozpuścić w 3 szklankach wody, schłodzić, pokroić w grubą kostkę.
3. Ser ubić, wsypać cukier, dokładnie wymieszać z utartymi żółtkami, dodać galaretki pokrojone w kostkę i rozpuszczoną żelatynę, szybko wymieszać, wylać na ostudzone ciasto.
4. Galaretkę wiśniową rozpuścić w 1,5 szklanki wody, tężejącą zalać ciasto, można ozdobić bitą śmietaną.
Karnawałowe menu - forum >>