Składniki:
- 4 jajka- cebula
- 6–8 pieczarek
- łyżeczka posiekanego szczypiorku
- kilka listków sałaty
- 2 łyżki łuskanych pestek słonecznika
- 2 bułki pełnoziarniste
- masło do smarowania pieczywa
- 2 łyżki śmietanki kremówki lub tłustego mleka
- łyżka oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Podgrzej patelnię bez tłuszczu. Wsyp na nią pestki słonecznika i podgrzewaj na wolnym ogniu (mieszaj, by się nie przypaliły), aż się lekko przyrumienią.
2. Cebulę obierz, pokrój w talarki. Oczyść pieczarki i pokrój je w cienkie plasterki. Z patelni zsyp pestki słonecznika, rozgrzej na niej olej, wsyp pieczarki i cebulę. Usmaż na rumiano.
3. Jajka wbij do miseczki, dodaj śmietankę, szczyptę soli i pieprzu, roztrzep widelcem.
Wlej do pieczarek i cebuli. Wymieszaj, usmaż.
4. Jajecznicę rozłóż na dwóch talerzach, posyp szczypiorkiem oraz odrobiną pestek
słonecznika. Udekoruj sałatą. Serwuj z bułką posmarowaną masłem i posypaną resztą prażonych pestek słonecznika. Do picia podaj herbatę z cytryną.
2. Cebulę obierz, pokrój w talarki. Oczyść pieczarki i pokrój je w cienkie plasterki. Z patelni zsyp pestki słonecznika, rozgrzej na niej olej, wsyp pieczarki i cebulę. Usmaż na rumiano.
3. Jajka wbij do miseczki, dodaj śmietankę, szczyptę soli i pieprzu, roztrzep widelcem.
Wlej do pieczarek i cebuli. Wymieszaj, usmaż.
4. Jajecznicę rozłóż na dwóch talerzach, posyp szczypiorkiem oraz odrobiną pestek
słonecznika. Udekoruj sałatą. Serwuj z bułką posmarowaną masłem i posypaną resztą prażonych pestek słonecznika. Do picia podaj herbatę z cytryną.