Przepis Magdy Gessler: ryba na słodko

Karp na słodko to naprawdę oryginalny przepis na świątecznego karpia!

Weronika Kwaśniak / miesiąc temu
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis Magdy Gessler: ryba na słodko
Adam Sztokinier
Liczba porcji: 6
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • karp o wadze około 1,2 kg
  • sól
  • pieprz
  • sok z 1 cytryny
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 20 dag płatków migdałowych
  • 2 łyżki masła
  • 6 łyżek płynnego miodu
  • 1 szczypta imbiru w proszku
  • 1 szczypta cynamonu
Świąteczna sałatka z makrelą - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć ryby. Karp na słodko według przepisu Magdy Gessler to potrawa, która ucieszy podniebienie każdego domownika. Jego wykonanie wcale nie jest trudne. Przedstawiamy, jak go zrobić krok po kroku.

Gołąbki z kaszy i grzybów - przepis Magdy Gessler

1. Rybę oskrob z łusek, starannie wyczyść, wypłucz, natrzyj od zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
2. Zostaw na 2–3 godziny w lodówce.
3. Po upływie czasu pokrój rybę na dzwonka i podsmaż na oleju.


 Przepis Magdy Gessler - kotlety z karpia

 

4. Usmażone kawałki przełóż do żaroodpornego naczynia.
5. Płatki migdałowe zrumień na suchej patelni.
6. Na innej patelni rozpuść masło, dodaj miód, imbir i cynamon oraz rumiane płatki.
7. Mieszaj przez minutę, a następnie polej tym rybę.
8. Piecz przez kwadrans w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Smaczna Polska".

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/3 lata temu
Jeśli Magda Gessler naprawdę poleca tego karpia na słodko, to koniecznie muszę wypróbować!