Wielkanocny tort

Wielkanocny tort fot. zdjęcie prasowe Dr.Oetker
Przepis na tort z zajączkami. Mniam! Szkoda że, Wielkanoc jest tylko raz w roku. Artykuł sponsorowany.
/ 13.03.2009 09:40
Wielkanocny tort fot. zdjęcie prasowe Dr.Oetker
Składniki:

Ciasto biszkoptowe:
6 jaj
4 łyżki gorącej wody
200 g cukru
150 g mąki
2 łyżeczki Cukru wanilinowego Dr. Oetkera
2 płaskie łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
100 g mielonych migdałów
50 g stopionego masła

Krem:
1 opakowanie Kremu do tortów o smaku waniliowym Dr. Oetkera
100 g masła
300 ml mleka
sok z 1 cytryny
3 łyżki dżemu jagodowego
Masa bezowa:
2 białka
150 g cukru
szczypta soli
Do dekoracji:
4 kostki gorzkiej czekolady
3 łyżeczki mleka

Sposób przygotowania:


Dwie tortownice o średnicy 22 i 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek (2 białka odłożyć). Do żółtek dodać połowę cukru, cukier wanilinowy i gorącą wodę. Ubić mikserem na puch. 4 białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier nie przerywając miksowania. Mielone migdały wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Wlać stopione wystudzone masło. Ciasto nałożyć do obu tortownic, wstawić do piekarnika na ok. 40 minut.

Piekarnik gazowy: temperatura 170º C (nie powinien być podgrzany)
Piekarnik elektryczny: temperatura 170º C (powinien być podgrzany)

Odłożone białko ubić, dodając stopniowo cukier. Masę bezową przełożyć do papierowej tutki, nożyczkami obciąć końcówkę. Na papier do pieczenia wyciskać wałeczki o długości 5 cm oraz główki i uszy zajączków. Papier przełożyć na blaszkę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 100º C. Bezy suszyć przy uchylonych drzwiczkach piekarnika ok. 2 godzin.
Krem przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do ubitego kremu dodać dżem i sok z cytryny. Oba ciasta przekroić na dwie części, posmarować cienką warstwą kremu (1 łyżkę odłożyć).
Na talerzu ułożyć większy, a następnie mniejszy biszkopt. Posmarować kremem wierzch i boki tortu. Do brzuszków przykleić kremem głowy i uszy. Czekoladę z dodatkiem mleka rozpuścić na parze, przełożyć do papierowej tutki, wycisnąć zajączkom oczy i pyszczki.

Wskazówka:
Tułowia zajączków oraz inne bezowe dekoracje ułożyć na torcie tuż przed podaniem.

Potrzebne produkty 
Dr.Oetker
   
Kremy do tortów
Proszek do pieczenia
Cukier wanilinowy

Redakcja poleca

REKLAMA