Wybór odpowiedniego menu weselnego to trudne zadanie. Po pierwsze dlatego, że to jedna z najdłużej trwających rodzinnych imprez (potraw musi więc być wystarczająco dużo), a po drugie dlatego, że w tej kwestii nie należy kierować się wyłącznie swoimi upodobaniami, ale przede wszystkim dopasować się do preferencji gości.
Menu weselne najczęściej odzwierciedla polską kuchnię (nie zawsze jednak tę tradycyjną), która bardzo często uzupełniona jest o europejskie i azjatyckie przysmaki - to taki standard, który pojawia się na większości weselnych stołów.
Pamiętaj, aby przed komponowaniem menu (jeśli będą to dania serwowane do stołu) zrobić odpowiedni wywiad: zapytać kto jest wegetarianinem, kto weganem, a kto (ze względu na alergię) nie może jeść orzechów.
Jak więc skomponować odpowiednie menu weselne? Ile dań na ciepło powinno się w nim pojawić? Jaki deser podać gościom? Jaką smakowitą atrakcję zaserwować gościom (candy bar, stół wiejski, pieczone prosię, a może coś jeszcze innego)? Podpowiadamy!
Przykładowe menu weselne
Z punktu widzenia gości na ślubie najważniejsze, poza samą ceremonią, jest jedzenie. Menu weselne nie powinno jedynie zapełnić żołądka, ale i dostarczyć odpowiednich wrażeń smakowych. By uniknąć gafy istotne jest, by dobrze oszacować wielkość i liczbę porcji weselnych dań.
Joanna Hoc-Kopiej - ekspertka Dworu Korona Karkonosze, wyjaśnia:
Jeśli sami nie jesteśmy pewni wyboru, nie warto kierować się zasadą "im więcej, tym lepiej". Wybierając obiekt, w którym za menu odpowiedzialny jest doświadczony szef kuchni z miejsca pozbędziemy się problemów związanych z komponowaniem szczegółowego jadłospisu. To właśnie on doprecyzuje detale dotyczące jadłospisu, umożliwiając jednocześnie wybór ulubionych smaków z listy kilkuset możliwych do przyrządzenia potraw. By każdy z gości mógł znaleźć coś dla siebie, możemy poza daniami głównymi zdecydować się na uniwersalne bufety, które dają pełną dowolność w komponowaniu ulubionych posiłków. Warto również z odpowiednim wyprzedzeniem poinformować kucharza czy wśród gości znajdą się osoby przestrzegające konkretnej diety – wegetariańskiej, wegańskiej, bezglutenowej czy też bez laktozy.
Wesele zazwyczaj zaczyna się od obiadu: lekkiej przystawki, zupy, drugiego dania oraz deseru. Następnie serwuje się dania ciepłe oraz zimne i ciepłe przystawki.
fot. Adobe Stock
Menu weselne - najczęściej wybierane potrawy
Potrawy mogą być serwowane lub podane na półmiskach. Każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy. Pierwsza opcja jest o wiele bardziej elegancka, ale wszyscy jedzą wtedy jeden wybrany posiłek. Wersja druga jest bardziej popularna i każdy wybiera to, na co ma ochotę.
Jedną z najważniejszych dekoracji stołu powinno być menu z rozpisanymi potrawami i godzinami ich podania.
Zupy do wyboru:
- rosół z makaronem,
- flaki,
- żurek w chlebie,
- krem grzybowy (z kurek, borowików),
- krem z warzyw (w zależności od sezonu - np. z białych warzyw cały rok, z dyni (jesienią).
Weselne dania główne:
- różne gatunki mięs do wyboru: kotlet schabowy, de vollaile, filet z kurczaka, polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym, polędwiczki wołowe w sosie grzybowym, zrazy zawijane, pieczeń w sosie, udka pieczone;
- dodatki: ziemniaki (z wody, pieczone), ryż, kopytka, kluski śląskie;
- surówki: surówka z marchewki, surówka z kapusty (białej, czerwonej), buraczki, surówka z selera.
Deser:
- kilka rodzajów ciast, mogą być w formie candy baru,
- lody,
- owoce,
- fontanna czekoladowa.
Napoje:
- soki,
- woda niegazowana z cytryną,
- woda gazowana,
- napoje gazowane,
- kawa,
- herbata,
- alkohol według uznania.
Przekąski zimne:
- półmisek wędlin,
- galantyna z kurczaka z żurawiną,
- galaretka drobiowa lub rybna,
- schab ze śliwką w galarecie,
- śledź na różne sposoby,
- ryba po grecku,
- pasztet z żurawiną,
- jajko w sosie tatarskim,
- roladki z łososiem,
- schab w galarecie.
Sałatki:
- jarzynowa,
- pieczarkowa,
- z tuńczykiem,
- selerowa,
- z piersi kurczaka,
- krabowa,
- węgierska.
Przekąski gorące:
- bigos,
- gołąbki,
- forszmak,
- bogracz,
- boeuf strogonow,
- szaszłyki,
- golonki z kapustą zasmażaną,
- udka z kurczaka,
- zrazy w sosie myśliwskim z kluskami śląskimi.
fot. Adobe Stock
Potrawy wegetariańskie na wesele
Zdarzają się takie wesela, na których większość gości to wegetarianie, jarosze lub weganie. Warto menu należy przemyśleć jeszcze bardziej starannie.
Istnieje wiele zup, które można przygotować bez mięsnego bulionu. Należą do niech m.in. wszystkie warzywne kremy czy zupy grzybowe. Jeśli goście jedzą ryby - niemal każdą mięsną wersję da się zastąpić dorszem, łososiem albo halibutem. Wśród przekąsek (zamiast mięsnych pasztetów i tatarów) może pojawić się pasztet wegetariański, deska serów czy tatar ze śledzia lub łososia.
Przykładowe wegetariańskie propozycje:
- panierowany camembert,
- canneloni ze szpinakiem,
- warzywne szaszłyki,
- warzywa faszerowane,
- zapiekanki jarzynowe,
- placki ziemniaczane,
- grillowane plastry cukinii,
- sałatki warzywne i owocowe.
Zobacz więcej na temat weselnego menu!
Jak ułożyć weselne menu? To nie jest takie trudne!
Ile dań powinno znaleźć się na weselnym stole?
Przyjęcie weselne w domu - jak je zorganizować?