Do czego podaje się czerwone wino?

Do czego podaje się czerwone wino?
Zastanawiasz się, do jakich potraw pasuje czerwone wino? Oto mapa win, dzięki której bez problemu dobierzesz właściwy rodzaj trunku do dania.
/ 20.05.2010 08:23
Do czego podaje się czerwone wino?

Wina czerwone:

Wytrawne podajemy do czerwonego mięsa, dziczyzny, wszelkiego rodzaju pieczeni , do wędlin oraz do mięsa kaczki i gęsi.

Półwytrawne doskonale komponuje z potrawami z czerwonego mięsa (zwłaszcza wieprzowina, wołowina i grillowany stek) oraz z wędliną.

Półsłodkie pasują do deserów oraz do niektórych serów.

Słodkie łączymy wyłącznie z deserami.

Pamiętajmy, że wino czerwone podajemy w niższych kieliszkach (o szerszych czaszkach). Zalecana temperatura trunku to 16-20 st. C.

Jeśli wciąż mamy problem z doborem wina do potrawy, zalecam kupno wina różowego, które jest bardzo uniwersalne

Redakcja poleca

REKLAMA