DHA w ciąży to zdrowie Twojego dziecka

Codzienna suplementacja kwasu DHA z alg w okresie ciąży zmniejsza częstość występowania przeziębień u niemowląt oraz czas trwania choroby, szczególnie w przypadku schorzeń górnych dróg oddechowych. Wytyczne Polskiej Grupy Ekspertów oraz Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego mówią, że kobiety w ciąży powinny szczególnie zatroszczyć się o obecność DHA w swojej diecie, gdyż wpływa on na wzmocnienie odporności i rozwój układu nerwowego u ich dzieci.
/ 06.08.2013 06:36

Codzienna suplementacja kwasu DHA z alg w okresie ciąży zmniejsza częstość występowania przeziębień u niemowląt oraz czas trwania choroby, szczególnie w przypadku schorzeń górnych dróg oddechowych. Wytyczne Polskiej Grupy Ekspertów oraz Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego mówią, że kobiety w ciąży powinny szczególnie zatroszczyć się o obecność DHA w swojej diecie, gdyż wpływa on na wzmocnienie odporności i rozwój układu nerwowego u ich dzieci.

DHA w ciąży to zdrowie Twojego dziecka

Jak wynika z badań, w grupie niemowląt, których matki przyjmowały DHA od 18-22 tygodnia ciąży do porodu, zaobserwowano mniej o 24% przypadków jakichkolwiek objawów przeziębienia w wieku 1. miesiąca. Suplementacja DHA wpłynęła także na skrócenie czasu trwania choroby o 14% w wieku 3. miesięcy oraz gorączki o 20% i trudności w oddychaniu o 54% w wieku 6. miesięcy.
Kwasy tłuszczowe ALA, EPA i DHA zaliczane są do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasz organizm nie może ich wytwarzać, dlatego powinniśmy spożywać je wraz z pokarmem lub suplementować. DHA, najbardziej deficytowy w diecie kwas Omega-3, jest transportowany przez łożysko do płodu, w przeciwieństwie do jego prekursorów, czyli kwasów ALA i EPA. Dodatkowa suplementacja DHA u kobiety ciężarnej zwiększa stężenie tego składnika we krwi pępowinowej, takiego efektu nie ma w przypadku dodatkowej podaży prekursorów.

Źródłami DHA w diecie są algi morskie, tłuste ryby morskie, mięso organów wewnętrznych zwierząt, np. wątroby oraz olej rybi. Niezwykle ważne jest zapewnienie wysokiej jakości DHA, bez ryzyka zanieczyszczenia metalami ciężkimi, dioksynami oraz innymi, szkodliwymi dla płodu toksynami, dlatego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zaleca stosowanie DHA pochodzącego z alg.

Potwierdzony w badaniach korzystny wpływ suplementacji DHA z alg w okresie ciąży na rozwój płodu i zdrowie niemowlęcia powoduje coraz częstsze jego zażywanie przez kobiety ciężarne. Nic dziwnego, jest to czysty, naturalny składnik, którego podawanie zapewni zdrowie naszemu dziecku, już od pierwszego dnia życia.

Redakcja poleca

REKLAMA