Reklama
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 20 dag świeżych lub mrożonych borowików,
  • 10 sztuk suszonych borowików,
  • 1 cebula,
  • 1 szklanki mleka,
  • 1 kostka bulionu grzybowego,
  • 4 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki śmietany,
  • pieprz,
  • sól.
Reklama
Przygotowanie:
  1. Grzyby oczyść i obierz. Suszone namocz w szklance wrzątku.
  2. Odcedź i zalej je kolejnym litrem wrzątku. Gotuj przez około 40 minut na małym ogniu pod przykryciem.
  3. Cebulę pokrój i zeszklij na łyżce masła.
  4. Dodaj pokrojone w cienkie paski grzyby i smaż przez około 5 minut.
  5. Dodaj do odcedzonego wywaru z suszonych grzybów.
  6. Rozpuść w nim kostkę bulionu grzybowego i razem z pokrojonymi grzybami gotuj przez około 10 minut.
  7. Z pozostałego masła i mąki zrób rumianą zasmażkę, którą rozprowadź mlekiem.
  8. Mieszaj rozbijając ewentualne grudki i stopniowo połącz z zupą.
  9. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  10. Nieco wystudź, śmietanę posól, dodać dwie łyżki zupy, a następnie wlej śmietanę do zupy.
  11. Zupę-krem z borowików podawaj z groszkiem ptysiowym.
Reklama

Zobacz też inne dania z grzybami:
Przepis na łazanki z kapustą i grzybami Pomysł na risotto z grzybami w najlepszej wersji

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...