Zupa szczawiowa z jajkiem - przepis Magdy Gessler

Wypróbuj tradycyjny polski przepis na zupę szczawiową. Idealna o tej porze roku, kiedy szczaw można własnoręcznie zebrać na łące.
/ 07.06.2013 08:12
DRUKUJ PRZEPIS
Zupa szczawiowa z jajkiem - przepis Magdy Gessler Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 8
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • szczaw 1 kg
  • bulion 1 litr
  • śmietanka kremówka 150 ml
  • żółtka 4
  • jajka na ugotowane na twardo 4
  • masło 50 g

  • sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na zupę szczawiową z jajkiem!

  1. Szczaw opłukać dokładnie i osączyć. Posiekać.
  2. W rondlu roztopić masło, poddusić na nim szczaw, zalać gorącym bulionem.
  3. Żółtka wymieszać ze śmietanką, wlać do zupy szczawiowej, ciągle mieszając.
  4. Zupę szczawiową doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Doprowadzić do wrzenia.
  5. Podawać z połówkami jaj na twardo.

Autorką przepisu jest Magda Gessler


Magda Gessler jest restauratorką
i redaktor naczelną serwisu Smaki Życia.pl


 

Sprawdź inne przepisy Magdy Gessler:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA