Najlepsza sałatka z grzybami marynowanymi w 2 odsłonach
Sałatka z grzybami marynowanymi sprawdza się idealnie podczas rodzinnych imprez, ale także jako przekąska na kolację lub pomiędzy głównymi posiłkami. Aby ją zrobić, nie potrzebujesz wielu składników ani dużych pokładów czasu. Zobacz, jak przygotować śledziową sałatkę z marynowanymi grzybami na dwa sposoby.

Śledziowa sałatka z grzybami marynowanymi może być przygotowana na wiele sposobów. Sprawdź nasze propozycje z wykorzystaniem czerwonego sosu oraz cytryny. Marynowane grzyby dodają całości słodko-kwaśnego smaku, a śledzie dopełniają całość słoną zalewą.
Spis treści:
Sałatka z grzybami marynowanymi w sosie
Czerwony sos na bazie marynowanej papryki i przecieru pomidorowego to doskonały dodatek do słonych, wyrazistych w smaku śledzi. Marynowane grzyby dopełniają całości, dzięki czemu sałatka może królować na stołach podczas wielu okazji.
Składniki:
- kilogram solonych śledzi,
- słoiczek marynowanych grzybów,
- ok. 300 g marynowanej papryki,
- 4 duże cebule,
- sól i pieprz,
- 100 g przecieru pomidorowego,
- łyżka majeranku,
- 2 łyżki oleju.
Sposób przygotowania:
- Śledzie pokrój w kawałki i zwiń w "rollsy".
- Cebulę obierz i pokrój w piórka, a marynowaną paprykę w kostkę.
- Pieczarki odsącz z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki.
- Cebulę zeszklij lekko na oleju, a następnie wymieszaj z papryką i grzybami.
- Dopraw do smaku, a następnie dodaj przecier i dokładnie wymieszaj.
- Poukładaj śledziowe rollsy i odstaw do lodówki na ok. godzinę.

Śledzie z marynowanymi grzybami i ananasem
Śledzie uwielbiają towarzystwo owoców, szczególnie ananasów i rodzynek. Do przygotowania tego przepisu najlepiej sprawdzą się marynowane opieńki - ich delikatny smak doskonale uzupełni słone śledzie oraz słodkiego ananasa.
Składniki:
- ok. 500 g słonych śledzi w zalewie,
- 150 g marynowanych grzybów (np. opieniek),
- 150 g ananasa,
- koperek do dekoracji,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Śledzie pokrój w grubsze kawałki, a umytego i obranego ananasa - w paski.
- Ułóż je naprzemiennie na talerzu, a następnie dodaj odsączone z zalewy grzyby.
- Dopraw pieprzem, a następnie udekoruj świeżym koperkiem.

Na podstawie artykułu opublikowanego pierwotnie 26.05.2019 przez Irenę Piotrak.
Czytaj także:
Wartości odżywcze i kalorie w grzybach
Gąski w occie
Jak rozpoznać gatunek grzyba?