Reklama

Śledziowa sałatka z grzybami marynowanymi może być przygotowana na wiele sposobów. Sprawdź nasze propozycje z wykorzystaniem czerwonego sosu oraz cytryny. Marynowane grzyby dodają całości słodko-kwaśnego smaku, a śledzie dopełniają całość słoną zalewą.

Reklama

Spis treści:

  1. Sałatka z grzybami marynowanymi w sosie
  2. Śledzie z marynowanymi grzybami i ananasem

Sałatka z grzybami marynowanymi w sosie

Czerwony sos na bazie marynowanej papryki i przecieru pomidorowego to doskonały dodatek do słonych, wyrazistych w smaku śledzi. Marynowane grzyby dopełniają całości, dzięki czemu sałatka może królować na stołach podczas wielu okazji.

Składniki:

  • kilogram solonych śledzi,
  • słoiczek marynowanych grzybów,
  • ok. 300 g marynowanej papryki,
  • 4 duże cebule,
  • sól i pieprz,
  • 100 g przecieru pomidorowego,
  • łyżka majeranku,
  • 2 łyżki oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie pokrój w kawałki i zwiń w "rollsy".
  2. Cebulę obierz i pokrój w piórka, a marynowaną paprykę w kostkę.
  3. Pieczarki odsącz z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Cebulę zeszklij lekko na oleju, a następnie wymieszaj z papryką i grzybami.
  5. Dopraw do smaku, a następnie dodaj przecier i dokładnie wymieszaj.
  6. Poukładaj śledziowe rollsy i odstaw do lodówki na ok. godzinę.
fot. Śledziowa sałatka z grzybami marynowanymi/Adobe Stock, JackF

Śledzie z marynowanymi grzybami i ananasem

Śledzie uwielbiają towarzystwo owoców, szczególnie ananasów i rodzynek. Do przygotowania tego przepisu najlepiej sprawdzą się marynowane opieńki - ich delikatny smak doskonale uzupełni słone śledzie oraz słodkiego ananasa.

Składniki:

  • ok. 500 g słonych śledzi w zalewie,
  • 150 g marynowanych grzybów (np. opieniek),
  • 150 g ananasa,
  • koperek do dekoracji,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie pokrój w grubsze kawałki, a umytego i obranego ananasa - w paski.
  2. Ułóż je naprzemiennie na talerzu, a następnie dodaj odsączone z zalewy grzyby.
  3. Dopraw pieprzem, a następnie udekoruj świeżym koperkiem.
fot. Grzyby marynowane ze śledziem i ananasem/Adobe Stock, dream79

Na podstawie artykułu opublikowanego pierwotnie 26.05.2019 przez Irenę Piotrak.

Reklama

Czytaj także:
Wartości odżywcze i kalorie w grzybach
Gąski w occie
Jak rozpoznać gatunek grzyba?

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...