Sałatka z fasolki szparagowej i jajka - 4 sprawdzone przepisy
Sałatka z fasolki szparagowej i jajka to pyszny i pożywny pomysł na lunch lub kolację. Możesz przygotować ją w wersji klasycznej albo z dodatkiem pieczarek, pomidorów lub szynki.

- Małgorzata Machnicka
Opublikowano: 07.07.2021, 06:40
Reklama
Sałatka z fasolki szparagowej i jajka najczęściej doprawiana jest mieszanką jogurtu naturalnego i majonezu. Aby była bardziej charakterna możesz dodać do niej łyżkę musztardy np. dijon i odrobinę miodu.
Reklama
Spis treści:
- Sałatka z fasolki szparagowej i jajka
- Sałatka z fasolki szparagowej, jajek i pieczarek
- Sałatka z fasolki szparagowej, jajek i szynki
- Sałatka z fasolki szparagowej, jajek i pomidorów
Przepis na sałatkę z fasoli szparagowej i jajek
Składniki:
- 400 g fasolki szparagowej,
- 4 jajka,
- 2 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu,
- 1 łyżeczka musztardy dijon,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- natka pietruszki (do podania),
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Fasolkę szparagową ugotuj w osolonej wodzie.
- Jajka ugotuj na twardo. Pokrój w kostkę lub plasterki.
- Fasolkę i jajka przełóż do salaterki, dodaj majonez, jogurt, musztardę oraz sól, pieprz i paprykę. Całość wymieszaj.
- Sałatkę z fasolki szparagowej i jajka podawaj ze świeżą natką pietruszki.
Przepis na sałatkę z fasoli szparagowej, jajek i pieczarek
Składniki:
- 300 g fasolki szparagowej,
- 200 g ziemniaków sałatkowych,
- 200 g pieczarek,
- 4 jajka,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 3 łyżki jogurtu greckiego,
- szczypiorek (do podania),
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie.
- Fasolkę szparagową wrzuć na osolony wrzątek na 2-3 minuty.
- Pieczarki przesmaż na suchej patelni, aż puszczą nieco wody.
- Jajka ugotuj na twardo.
- Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj jogurt grecki i dopraw pieprzem, solą i tymiankiem. Dokładnie wymieszaj.
- Podawaj z posiekanym szczypiorkiem.
Przepis na sałatkę z fasolki szparagowej, jajek i szynki
Składniki:
- 400 g fasolki szparagowej,
- 200 g szynki,
- 4 jajka,
- 3 ogórki kiszone,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 3 łyżki jogurtu greckiego,
- koperek (do podania),
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Fasolkę szparagową wrzuć na osolony wrzątek na 2-3 minuty.
- Ogórki pokrój w plasterki, szynkę w kostkę.
- Jajka ugotuj na twardo.
- Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj jogurt grecki i dopraw pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi.
- Wymieszaj i podawaj z posiekanym koperkiem.
Przepis na sałatkę z fasolki szparagowej, jajek i pomidorów
Składniki:
- 400 g fasolki szparagowej,
- garść pomidorków koktajlowych,
- 200 g ziemniaków,
- 2 jajka,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 łyżka musztardy miodowej,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny i musztardę.
- Fasolkę wrzuć na osolony wrzątek na 2-3 minuty. Przełóż do miski.
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie.
- Jajka ugotuj na twardo i posiekaj. Dodaj do fasolki razem z pomidorami przekrojonymi na pół, ziemniakami pokrojonymi na plasterki i posiekaną cebulą.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Na koniec całość polej wcześniej przygotowanym sosem.

Reklama
Więcej przepisów na sałatki:
Reklama
Reklama
Reklama