Reklama

Sałatka z fasolki szparagowej i jajka najczęściej doprawiana jest mieszanką jogurtu naturalnego i majonezu. Aby była bardziej charakterna możesz dodać do niej łyżkę musztardy np. dijon i odrobinę miodu.

Reklama

Spis treści:

  1. Sałatka z fasolki szparagowej i jajka
  2. Sałatka z fasolki szparagowej, jajek i pieczarek
  3. Sałatka z fasolki szparagowej, jajek i szynki
  4. Sałatka z fasolki szparagowej, jajek i pomidorów

Przepis na sałatkę z fasoli szparagowej i jajek

Składniki:

  • 400 g fasolki szparagowej,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu,
  • 1 łyżeczka musztardy dijon,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • natka pietruszki (do podania),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę szparagową ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Jajka ugotuj na twardo. Pokrój w kostkę lub plasterki.
  3. Fasolkę i jajka przełóż do salaterki, dodaj majonez, jogurt, musztardę oraz sól, pieprz i paprykę. Całość wymieszaj.
  4. Sałatkę z fasolki szparagowej i jajka podawaj ze świeżą natką pietruszki.

Przepis na sałatkę z fasoli szparagowej, jajek i pieczarek

Składniki:

  • 300 g fasolki szparagowej,
  • 200 g ziemniaków sałatkowych,
  • 200 g pieczarek,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • szczypiorek (do podania),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Fasolkę szparagową wrzuć na osolony wrzątek na 2-3 minuty.
  3. Pieczarki przesmaż na suchej patelni, aż puszczą nieco wody.
  4. Jajka ugotuj na twardo.
  5. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj jogurt grecki i dopraw pieprzem, solą i tymiankiem. Dokładnie wymieszaj.
  6. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem.

Przepis na sałatkę z fasolki szparagowej, jajek i szynki

Składniki:

  • 400 g fasolki szparagowej,
  • 200 g szynki,
  • 4 jajka,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • koperek (do podania),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę szparagową wrzuć na osolony wrzątek na 2-3 minuty.
  2. Ogórki pokrój w plasterki, szynkę w kostkę.
  3. Jajka ugotuj na twardo.
  4. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj jogurt grecki i dopraw pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi.
  5. Wymieszaj i podawaj z posiekanym koperkiem.

Przepis na sałatkę z fasolki szparagowej, jajek i pomidorów

Składniki:

  • 400 g fasolki szparagowej,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • 200 g ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka musztardy miodowej,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny i musztardę.
  2. Fasolkę wrzuć na osolony wrzątek na 2-3 minuty. Przełóż do miski.
  3. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie.
  4. Jajka ugotuj na twardo i posiekaj. Dodaj do fasolki razem z pomidorami przekrojonymi na pół, ziemniakami pokrojonymi na plasterki i posiekaną cebulą.
  5. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Na koniec całość polej wcześniej przygotowanym sosem.
fot. Sałatka z fasolką szparagową, jajkiem i pomidorami/Adobe Stock, M.studio
Reklama

Więcej przepisów na sałatki:

Reklama
Reklama
Reklama