Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 400 g makaronu penne (pełnoziarnistego)
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 200 g mozzarelli w małych kulkach
- pęczek bazylii
- 50 g oliwki czarne
- oliwa z oliwek
- 2 łyżeczki kminku
- sól
- pieprz
- cukier
Przygotowanie:
Zobacz przepis na sałatkę z makaronem i mozzarellą!
- Pomidorki pokrój na połówki i dopraw solą, pieprzem i cukrem, następnie wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika na 2 godziny i piecz w temperaturze 120 stopni.
- Po tym czasie gotuj makaron według zaleceń producenta na opakowaniu.
- Odcedź i hartuj zimną wodą.
- Dodaj do niego oliwę, podpieczone pomidorki, mozzarellę oraz oliwki.
- Na samym końcu dodaj bazylię i posyp kminkiem.