Reklama

Przetwory z jagody kamczackiej powinny zagościć w każdej spiżarni. Chociaż właściwości borówki amerykańskiej są nieocenione, nie da się ukryć że jagoda kamczacka bije ją na głowę - to prawdziwa skarbnica cennych składników. Np. witaminy C, wspierającej układ odpornościowy, witaminy A, która ma wpływ na włosy i paznokcie, a także witamin z grupy B, wpływających na układ nerwowy.

Reklama

Spis treści:

  1. Dżem z jagody kamczackiej
  2. Dżem z jagody kamczackiej i truskawek
  3. Mus z jagody kamczackiej i rabarbaru

Dżem z jagody kamczackiej

Składniki:

  • 30 dag cukru,
  • 1 kg owoców jagody kamczackiej.

Sposób przygotowania:

  1. Jagody umyj, pozbaw szypułek, osusz.
  2. Wsyp do garnka o grubym dnie, zasyp cukrem.
  3. Gotuj na wolnym ogniu przez 60 minut, co jakiś czas mieszając.
  4. Gorący dżem z jagody kamczackiej przekładaj do wyparzonych wcześniej słoików.
  5. Słoiki mocno zakręć. Odstaw do góry dnem do wystygnięcia.
fot. Przetwory z jagody kamczackiej - dżem/Adobe Stock, Anzhela

Dżem z jagody kamczackiej i truskawek

Składniki:

  • 600 g truskawek,
  • ok. 1,5 kg jagody kamczackiej,
  • 700 g cukru,
  • cytryna,
  • 2 opakowania Żelfixu.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie owoce umyj, pozbaw szypułek, lekko osusz.
  2. Umieść razem w dużym garnku - drobne truskawki możesz pozostawić w całości, duże lepiej pokroić na kawałki.
  3. Do owoców dodaj 2 opakowania Żelfixu, zagotuj.
  4. Gotuj 15 minut na niewielkim ogniu, często mieszając, aby masa się nie przypaliła.
  5. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i cukier.
  6. Wymieszaj, gotuj aż zobaczysz że masa przypomina apetyczny dżem (zazwyczaj kolejne 15-20 minut).
  7. Przełóż dżem z jagody kamczackiej i truskawek do wyparzonych słoiczków. Szczelnie zamknij, ustaw do góry dnem na 5 minut.

Mus z rabarbaru i jagody kamczackiej

Składniki:

  • 200 g jagody kamczackiej,
  • 250 g obranego rabarbaru,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 200 g cukru,
  • odrobina soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Obrany rabarbar pokrój w drobniutką kostkę. Włóż do garnka z grubym dnem.
  2. Dodaj jagody kamczackie, wcześniej umyte i pozbawione szypułek. Dodaj odrobinę soku z cytryny.
  3. Zasyp cukrem, gotuj na małym ogniu, aby rabarbar zmiękł. Często mieszaj. Szacunkowo powinno to zająć 15 minut.
  4. Przetwory z jagody kamczackiej przekładaj do wyparzonych słoiczków. Mocno zakręć.
Reklama

Zobacz więcej przepisów na przetwory z jagody kamczackiej:

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...