Racuchy z jabłkami. Pyszny deser, śniadanie lub kolacja
Racuchy z jabłkami to idealne danie nie tylko dla dzieci. Racuchy z naszego przepisu są puszyste i słodkie. Z przyjemnością zje je nawet największy niejadek.
Opublikowano: 13.01.2020, 16:45
Reklama
Czas przygotowania: 20 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 niecała szklanka mleka,
- 1 szklanka mąki,
- 2 jabłka, obrane ze skórki i wydrążone,
- 1 jajko,
- 1,5 łyżki cukru,
- 1 laska wanilii lub 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- olej do smażenia.
Reklama
Przygotowanie:
Racuchy z jabłkami doskonale sprawdzą się jako śniadanie na słodko, ale możesz je także przygotować jako słodką przekąskę do pracy lub szkoły. To doskonała (i o wiele szybsza) alternatywa dla klasycznych naleśników. Najlepiej smakują z dodatkiem kwaśnego dżemu oraz posypane cukrem pudrem. Jak zrobić idealne racuchy z jabłkami?
- Mąkę wymieszaj z cukrem oraz sodą oczyszczoną.
- Dodaj mleko, jajka i ekstrakt waniliowy lub miąższ wanilii. Dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi.
- Obrane i wydrążone jabłka pokrój w plasterki. Przełóż do ciasta i wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej. Smaż po łyżce ciasta z plasterkiem jabłka po kilka minut z każdej strony.
- Racuchy z jabłkami posyp cukrem pudrem. Najlepiej smakują póki są ciepłe, ale możesz je również jeść na zimno. Smacznego!
Reklama
Więcej przepisów na placuszki na słodko:
Sernikowe mini naleśniki
Puszyste pancakes
Naleśniki bezglutenowe
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...