Reklama

Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych, tartych ziemniaków. Placki z gotowanych ziemniaków smakują bardziej jak kotlety ziemniaczane, za to jeśli masz ugotowane ziemniaki z obiadu - wystarczy utłuc je i wymieszać z pozostałymi składnikami.

Reklama

Placki z gotowanych ziemniaków możesz smażyć, piec, podawać na słono i na słodko.

Placki z gotowanych ziemniaków na słono

Placki z gotowanych ziemniaków nazywane są też kotletami ziemniaczanymi. Wystarczy dodać kilka składników, by smakowały wybornie.

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki mąki,
  • szczypta soli, pieprzu, mielonej papryki,
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dobrze ugnieć lub zmiel w maszynce.
  2. Cebulkę posiekaj i zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Dodaj do ziemniaków.
  3. Dodaj przyprawy, mąkę i jajko, wymieszaj dokładnie.
  4. Łyżką nabieraj porcje ciasta i formuj placki w dłoniach. Wykładaj na rozgrzany tłuszcz i smaż na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor.
  5. Podawaj placki z gotowanych ziemniaków ze śmietaną i koperkiem.
fot. Adobe Stock

Placki z gotowanych ziemniaków na słodko

Składniki:

  • 400 g ugotowanych ziemniaków,
  • 150 g mąki,
  • 1 jajko,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ubij tłuczkiem lub przepuść przez praskę. Powinny być gładkie, bez grudek.
  2. Dodaj jajko, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
  3. Łyżka po łyżce dodawaj mąkę i wyrabiaj ciasto.
  4. Z masy formuj placki, odrywając porcje i rozpłaszczając je w dłoniach lub wałkuj je na grubość 0,5 cm i wykrawaj szklanką.
  5. Smaż placki z gotowanych ziemniaków na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawaj oprószone cukrem pudrem.
fot. Adobe Stock

Moskole - pieczone placki z gotowanych ziemniaków

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 1 szklanka kwaśnego mleka,
  • 250 g mąki,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki dokładnie rozgnieć.
  2. Dodaj pozostałe składniki, zagnieć ciasto i rozwałkuj na grubość 0,5 cm. W razie potrzeby podsyp mąką.
  3. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  4. Wytnij placki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 25 minut, w trakcie pieczenia obróć na drugą stronę.

Moskole z piekarnika najlepiej smakują z kleksem śmietany lub z masłem czosnkowym.

fot. Adobe Stock
Reklama

Zobacz inne przepisy na placki:
Placki dyniowe
Placki z cukinii
Placki z kaszy manny

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...