Reklama
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 2 duże cukinie,
  • 2 jajka,
  • 1 mała cebulka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • ulubione zioła, np. pietruszka,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.
Reklama
Przygotowanie:

Placki z cukinii możesz przygotować albo smażąc na patelni, albo upiec w piekarniku. Z naszego przepisu powinno wyjść około 4 porcji placków.

Placki z cukinii podawaj z ulubionym sosem np. czosnkowym albo tzatziki albo gęstą śmietaną i świeżym szczypiorkiem.

  1. Cukinie umyj, odetnij końce i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij nadmiar wody i dodaj pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę oraz pietruszkę.
  2. Do dużej miski dodaj mąkę, jajka, sól, pieprz. Całość wymieszaj i dodaj startą cukinię z cebulą.
  3. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju i układaj niewielkie placuszki.
  4. Smaż z obu stron na złoto (około 2 minuty z każdej strony).
  5. Placki z cukinii po zdjęciu z patelni połóż na ręczniku papierowym, by wchłonęły nadmiar tłuszczu.
Reklama

Inne przepisy na dania z cukinią:

Sałatka z grillowanej cukinii - przepis Gulasz z warzywami - przepis Kurczak z bakłażanem i cukinią - przepis

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...