Reklama
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 500 g oczyszczonych kurek,
  • 2 cebule,
  • 50 g masła,
  • 12 ekologicznych jaj od kur z wolnego wybiegu,
  • 4 kopiaste łyżki gęstej śmietany wiejskiej,
  • 1 pęczek koperku lub pietruszki,
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku.
Reklama
Przygotowanie:
  1. Kurki dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Na patelni rozgrzej masło i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę.
  3. Gdy się zeszkli, dodaj grzyby i smaż 5-10 minut, cały czas mieszając.
  4. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Jajka ubij ze śmietaną.
  6. Do masy jajecznej dodaj posiekane zioła i wlej ją do kurek.
  7. Smaż, często mieszając, aż jajecznica się zetnie.
  8. Jajecznica z kurkami gotowa!

Jajecznica z kurkami z przepisu Magdy Gessler przygotowywana jest na bazie świeżych grzybów i wiejskich jaj. Możesz doprawić ją według uznania - natką pietruszki lub koperkiem.

fot. Jajecznica z kurkami: przepis/Adobe Stock, jeepbabes

Jajecznica z kurkami: z czym podawać?

Jajecznica z kurkami to danie, które idealnie wpisuje się w jesienny klimat, gdy lasy obfitują w te aromatyczne grzyby. Kurki, zwane także pieprznikami, cenione są za swój wyjątkowy, lekko orzechowy smak i delikatną strukturę. Dodanie ich do jajecznicy nie tylko wzbogaca smak tego klasycznego śniadania, ale także nadaje mu odrobinę wykwintności.

Możesz podawać ją z wieloma dodatkami na ciepło i zimno. Świetnie sprawdzi się np. świeże, chrupiące pieczywo (np. bagietka, gorący tost lub swojski chleb na zakwasie). Świetnie sprawdzi się także ziołowe albo czosnkowe masło.

Do jajecznicy z kurkami pasują także świeże warzywa, w szczególności pomidorki koktajlowe, ogórki oraz zielenina: rukola bądź szpinak baby. Możesz także postawić na podsmażony boczek lub plastry szynki parmeńskiej.

Magda Gessler jest restauratorką i redaktor naczelną serwisu Smaki Życia.pl

Przepis autorstwa Magdy Gessler. Treść artykułu pierwotnie opublikowana 19.06.2013

Reklama

Czytaj także:
Zupa kartoflanka według przepisu Magdy Gessler Zupa gulaszowa według przepisu Magdy Gessler

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...