Reklama

Ziemniaki z grilla w folii w smaku przypominają te z ogniska. Możesz je przygotować w całości lub pokroić w plastry albo kostkę. Smak grillowanych ziemniaków świetnie podkreślają suszone zioła - tymianek oraz rozmaryn, a także świeży koperek i szczypiorek. Doskonałym dodatkiem będą sosy, szczególnie te na bazie śmietany lub jogurtu.

Reklama

Spis treści:

  1. Ziemniaki z grilla w folii bez gotowania
  2. Ziemniaki z grilla elektrycznego
  3. Ziemniaki z grilla w folii z cebulą
  4. Ziemniaki z grilla z boczkiem

Ziemniaki z grilla w folii bez gotowania

Jeśli chcesz, żeby ziemniaki z grilla w folii szybciej się upiekły, możesz je wcześniej podgotować w osolonej wodzie. Nie jest to jednak konieczne. Możesz przygotować pyszne, chrupiące ziemniaki z grilla bez gotowania. Idealnie przypieczona skórka i miękki miąższ świetnie będą smakować oprószone solą oraz świeżymi ziołami.

Składniki:

  • 6 ziemniaków jednakowej wielkości,
  • 6 łyżeczek masła,
  • szczypiorek do podania,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj bulwy ziemniaków i nakłuj je w kilku miejscach widelcem.
  2. Posmaruj skórkę niewielką ilością masła, a następnie owiń w folię aluminiową i połóż bezpośrednio na mocno rozgrzanym grillu.
  3. Piecz ok. 45-50 minut. Ziemniaki muszą stać się całkowicie miękkie.
  4. Upieczone ziemniaki otwórz z folii, przekrój na pół i podawaj posypane solą i szczypiorkiem albo z sosem na bazie jogurtu.
fot. Ziemniaki z grilla w folii bez gotowania/Adobe Stock, vaaseenaa

Ziemniaki z grilla elektrycznego

Ziemniaki możesz również pokroić na mniejsze kawałki, zamarynować w przyprawach i ugrillować na tacce lub bezpośrednio na ruszcie grilla elektrycznego. Będą miał idealnie chrupiącą i przypieczoną skórkę, a także doskonały smak. Możesz również zrezygnować z marynaty i ugrillować je wyłącznie z solą i odrobiną masła. Pokrojone w kostkę lub łódeczki będą świetną bazą do sałatki ziemniaczanej.

Składniki:

  • 6 ziemniaków,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj i pokrój w cienkie plastry albo słupki. Przełóż do miski. Dodaj olej, sól, pieprz i pozostałe przyprawy.
  2. Ziemniaki układaj na rozgrzany ruszt (lub nasmarowaną tłuszczem tackę) i grilluj po kilka minut z każdej strony (im mniejszy kawałek, tym krótszego grillowania potrzebuje).
  3. Ziemniaki z grilla na tacce to doskonały dodatek do mięs np. karkówki albo szaszłyków.
fot. Ziemniaki z grilla elektrycznego/Adobe Stock, arinahabich

Ziemniaki z grilla w folii z cebulą

Grillowane ziemniaki bardzo dobrze czują się (i smakują) w towarzystwie cebuli. Najlepiej sprawdzi się zwykła cebula lub szalotka. Do folii oprócz tych składników dodaj także świeże zioła, czosnek oraz odrobinę masła - efekt zaskoczy wszystkich uczestników grilla!

Składniki:

  • 7-8 ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj i wyszoruj szczoteczką.
  2. Pokrój ziemniaki w plasterki o grubości 1 cm lub w kostkę. Przełóż do miski, dodaj olej i zioła prowansalskie. Wymieszaj.
  3. Folie aluminiową posmaruj cienko olejem.
  4. Przekrój średniej wielkości cebulę na plasterki i zmiażdż 3 ząbki czosnku (nie obieraj ich).
  5. Ziemniaki połóż na folii, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Całość posyp solą i pieprzem.
  6. Całość zawiń szczelnie w folię.
  7. Połóż folię z ziemniakami na rozgrzanym grillu i piecz przez około 30-35 min, przewracając folię co 10 minut na druga stronę.
  8. Gotowe ziemniaki przełóż na talerz i posmaruj je dodatkowo masłem.
fot. Ziemniaki z grilla w folii z cebulą/Adobe Stock, Firma V

Ziemniaki z grilla z boczkiem

Grillowane ziemniaki możesz także nafaszerować boczkiem i sosem śmietanowo-serowym, tworząc ciekawą wersję tureckiego kumpira. To idealna przekąska, która może być także samodzielną potrawą. Jest niezwykle sycący, ale przede wszystkim pyszny.

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki,
  • 400 g boczku pokrojonego w kostkę,
  • 200 g sera żółtego + odrobina do posypania,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • sól i pieprz,
  • szczypiorek do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki wyszoruj, nie obieraj. Lekko podgotuj, aby zmiękły, ale się nie rozgotowały. Ugotowane ziemniaki wystudź.
  2. Nakrój ziemniaki lekko na pół w taki sposób, aby można było lekko je otworzyć. Nie przekrawaj jednak całkowicie na pół i uważaj, aby nie rozłamać ich na dwie połówki.
  3. W rondelku zagotuj śmietankę wraz z solą i pieprzem, a następnie wrzuć do środka starty na grubych oczkach ser.
  4. Cały czas mieszaj, aż ser się rozpuści.
  5. Ziemniaki ułóż w folii i wstępnie zawiń. Do przekrojonej wnęki włóż pokrojony boczek, a następnie zalej całość serowym sosem.
  6. Posyp wierzch startym serem i szczypiorkiem, a następnie zawiń szczelnie w folię i połóż na rozgrzanym grillu.
  7. Grilluj ok. 30 minut. Podawaj ze świeżym szczypiorkiem.
fot. Ziemniaki z grilla z boczkiem/Adobe Stock, azurita

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 28.04.2021.

Reklama

Zobacz też więcej przepisów na dania z grilla:

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...