Reklama
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 2 kawałki ciasta francuskiego o wymiarach 20 x 10 cm
  • pęczek zielonych szparagów
  • 8 plasterków suszonej szynki
  • 8 jajek
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • po 4 łyżki posiekanego koperku i szczypiorku
  • 3 pomidory
  • sól
  • pieprz
  • sos cytrynowy
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz przepis na francuskie kanapki ze szparagami!

  1. Ciasto ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem.
  2. Nakłuj widelcem, piecz 20 minut (w temperaturze 200°C).
  3. Letnie przekrój nożem z ząbkami na 4 kawałki.
  4. Jajka ubij z mlekiem, dodaj zioła, dopraw solą i pieprzem.
  5. Na maśle usmaż 4 omleciki.
  6. Odstaw do ciepłego piekarnika.
  7. Szparagi obierz, gotuj 8 minut w lekko osolonej wodzie ze szczyptą cukru.
  8. Pomidory pokrój w plastry.
  9. Ciasto obłóż omletem, pomidorami, szparagami i szynką.
  10. Podawaj z sosem.
Reklama

Zobacz więcej pomysłów na szparagi:

Szparagi z piersią z kurczaka - przepis
Szparagi - proste przepisy na dania ze szparagów
Omlet ze szparagami - przepis

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...