Nalewka jarzębinowa
Nalewkę jarzębinową rób tylko z przemrożonych owoców, wtedy pozbędziesz się smaku goryczki
- Karolina Mazowiecka
Opublikowano: 10.10.2012, 06:41
Reklama
Czas przygotowania: 10 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- ok. 20 dag owoców jarzębiny (zebranych po pierwszych przymrozkach)
- 1 litr wódki 40 proc.
- 4 łyżki miodu spadziowego
Reklama
Przygotowanie:
- Owoce wsyp do ciemnej butelki (powinny wypełniać 1/3 butelki), zalej wódką, odstaw na 2 tygodnie w ciemne miejsce. Zlej nalewkę, po czym owoce zalej resztą wódki.
- Po 2 tygodniach zlej nalewkę. Obie nalewki wymieszaj, dodaj miód rozmieszany w małej ilości wody. Nalewkę wlej do ciemnej butelki i odstaw na 2 tygodnie.
Reklama
Reklama
Reklama