Reklama

Odpowiednie przechowywanie drożdży jest niezwykle ważne - wpływa to nie tylko na ich świeżość, ale także na ich działanie. Wszystko zależy od tego, czy wybierzemy drożdże świeże (sprzedawana w kostce) czy suszone (sprzedawane w małych torebkach).

Reklama

Jak przechowywać świeże drożdże?

Drożdże można przechowywać w lodówce do 10 dni pod warunkiem, że zostały zakupione świeże i nie były wcześniej mrożone. Najlepiej zapakować je w folię spożywczą lub zawiniąć w wilgotną gazę.

Małe kawałki drożdży można też przechowywać w zamrażarce. Przed użyciem należy aktywować je w letniej (nie gorącej!) wodzie lub mleku, przez około 5 minut.

Jak przechowywać suszone drożdże?

Suszone drożdże można przechowywać przez rok. Do pieczenia należy brać wówczas połowę ilości, podanej w przepisie dla drożdży świeżych - możesz to sprawdzić w kulinarnym przeliczniku miar.

Do czego wykorzystać drożdże?

Najpopularniejszym gatunkiem drożdży spożywczych jest Saccharomyces cerevisiae, które znamy w formie sprasowanej, prostokątnej kostki lub suszonej.

Drożdże najczęściej wykorzystywane są do wszelkiego rodzaju wypieków - ciast, placków i pieczywa. Poza tym, drożdże odgrywają również istotną rolę w produkcji alkoholu (szczególnie wina i piwa) oraz produktów mlecznych (np. kefirów).

Jak je kupować?

Jak rozpoznać dobrze przechowywane drożdże od tych nienadających się do spożycia? Są elastyczne, mają jednolitą barwę, ładnie pachną i nie są wyschnięte. Jeśli drożdże są popękane na brzegach i mają ciemniejszy kolor, oznacza to, że nie będą pracować jak należy, a tym samym nasze wypieki mogą się nie udać.

Reklama

Przepisy na domowe wypieki:

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...