Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • mięso z 1/2 kaczki
  • 1 cebula
  • 250 g grzybów (najlepiej prawdziwków)
  • sól
  • pieprz
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 ząbki czosnku
  • masło
  • majeranek
  • opcjonalnie - roszponka lub kiełki
Reklama
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na risotto z grzybami i kaczką!

  1. Mięso natrzyj solą, czosnkiem, a następnie pokrój na nieduże kawałki.
  2. Przyrumień na tłuszczu, dodaj pokrojoną cebulę i całość podsmaż.
  3. Podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem.
  4. Gdy mięso jest miękkie, dodaj podsmażone na maśle prawdziwki (zostawiając kilka na później), a następnie szklankę ryżu.
  5. Całość wymieszaj, posól oraz zalej szklanką wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem.
  6. Gdy ryż wchłonie wodę, dodaj nieco majeranku oraz uzupełnij kolejną, niepełną szklanką wody i zostaw na ogniu pod przykryciem.
  7. Po kilku minutach potrawa powinna być gotowa.
  8. Podawaj w miseczkach np. z kiełkami słonecznika lub roszponką.

Materiały prasowe, Drosed

Reklama

Zobacz inne przepisy na dania z grzybami:

Przepis na sos grzybowy - jak go zrobić krok po kroku
Zupa grzybowa - przepis Magdy Gessler
Przepisy na grzyby - 30 przepisów na dania z grzybami

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...