Reklama

Składniki

Reklama

1 kg surowych mączystych ziemniaków

  • 30 dag ziemniaków ugotowanych
  • sól
  • Nadzienie:

    • 50 dag tłustego mięsa (baranina, wołowina)
    • majeranek
    • pieprz
    • sól
    • 3 dag tłuszczu
    • 3 dag cebuli
    • sól
    • 5 dag słoniny do polania

    Sposób przygotowania

    Sporządzić nadzienie: cebulę pokrajać drobno, lekko zrumienić z tłuszczem. Mięso opłukać, odcisnąć z wody, zemleć, wymieszać z cebulą i przyprawami.

    Sporządzić ciasto: Surowe ziemniaki zetrzeć do miski na tarce o drobniutkich oczkach. Gdy miazga podpłynie sokiem, odcisnąć, miazgę odłożyć. Gdy sok ustoi się, zlać ostrożnie. Pozostałą na dnie miski mączkę ziemniaczaną wymieszać z odciśniętą miazgą, dodać miałko roztarte, ugotowane ziemniaki i sól. Z tego ciasta wyrabiać placuszki, nakładać nadzienie, zlepić starannie i wyrobić okrągłe, pyzy wielkości dużego orzecha włoskiego.

    Pyzy z surowych ziemniaków gotuje się długo, dlatego lepiej kształtować niezbyt duże sztuki. Zagotować wodę z solą, włożyć pyzy i powoli je ugotować; przed odcedzeniem przekrajać i sprawdzić, czy są ugotowane.

    Reklama

    Ugotowane pyzy wyjąć łyżką cedzakową na cedzak, osączyć i podać polane słoniną ze skwarkami. Można je po polaniu wstawić do piekarnika i trochę obsuszyć przyrumieniając ich powierzchnię.

    Reklama
    Reklama
    Reklama