Reklama
Czas przygotowania: 35 min
Ilość porcji: 2
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 2 świeże pstrągi, wypatroszone,
  • oliwa,
  • rozmaryn,
  • tymianek,
  • czosnek,
  • sól,
  • pieprz,
  • cytryna.
Reklama
Przygotowanie:

Ta ryba zdecydowanie króluje na polskich stołach. Pstrąg z piekarnika jest smaczny, zdrowy, a do tego zaspokoi głód nawet największego łasucha. Doskonale smakuje z pieczonymi ziemniakami lub puree, świetnie też będzie pasował do świeżej sałatki. Jak przyrządzić pstrąga z piekarnika?

  1. Piekarnik nagrzej do 250 stopni lub 230 stopni z włączonym termoobiegiem.
  2. Pstrągi opłucz, osusz ręcznikiem papierowym. Z jednej strony ryb zrób kilka nacięć nożem.
  3. Ryby natrzyj oliwą, a następnie posyp tymiankiem i rozmarynem.
  4. Do środka każdego pstrąga włóż po jednym ząbku czosnku oraz po dwa plasterki cytryny.
  5. Połóż pstrągi na blaszce do pieczenia (koniecznie ponacinaną stroną do góry) i skrop jeszcze raz oliwą.
  6. Piecz przez 15-20 minut.
  7. Podawaj pstrąga z piekarnika z masłem czosnkowym, ziemniakami i sałatką. Smacznego!

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 15.11.2019

Reklama

Zobacz więcej przepisów na rybne dania:
Mintaj z piekarnika
Stek z tuńczyka
Łosoś z piekarnika

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...