Łazanki z szynką
Szybkie i proste danie.
Opublikowano: 16.10.2008, 11:34
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
40 dag makaronu wstążki,
30 dag gotowanej szynki,
1 cebula,
5 łyżek masła,
3 jajka,
1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
gałka muszkatołowa ,
sól,
pieprz,
masło do formy.
Reklama
Przygotowanie:
Ugotowany makaron odcedzić i przelać zimną wodą. Szynkę pokroić w kostkę. Obraną cebulę posiekać i zeszklić na dwóch łyżkach stopionego masła. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Makaron wymieszać z cebulą i szynką, przełożyć do naczynia. Jajka roztrzepać ze śmietaną, łyżeczką soli oraz szczyptą pieprzu i gałki muszkatołowej. Zalać makaron. Wstawić do piekarnika. Zapiekać w temp. 200 st. C przez 30 minut. Pozostałe masła pokroić w wiórki, ułożyć na makaronie. Naczynie przykryć folią aluminiową. Piec jeszcze 10 minut.
Reklama
Reklama
Reklama